Dodatki spożywcze
Kwas
cytrynowy
Kwas cytrynowy Prymat to wysokiej jakości dodatek spożywczy powszechnie używany w kuchni, szczególnie jako regulator kwasowości przygotowywanych przetworów oraz innych specjałów. Kwasu cytrynowego Prymat rozpuszczonego w gorącej wodzie można użyć zamiast soku cytrynowego. Intensyfikuje kwaśny aromat napojów oraz pomaga zaostrzyć smak marynaty.
Gramatura: 20 gCzy wiesz, że...
Kwas cytrynowy występuje w dużej ilości w cytrynie. Przemysłowo wytwarzamy go poprzez proces fermentacji cytrynowej. Kwas cytrynowy w branży spożywczej ma zastosowanie jako regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz. Jego sole stosowane są także jako składnik leków.
Zastosowanie
Kwas cytrynowy Prymat może być wykorzystywany jako dodatek wzmacniający smak konfitur, galaretek oraz deserów. Ponadto dodaje się go również do sałatek owocowych i używa do zakwaszania zup oraz soków przygotowywanych z mało kwaśnych owoców.