Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejRyba to gwóźdź programu każdej Wigilii. Zgodnie z tradycją wieczerza na dzień przed Bożym Narodzeniem powinna być postna, a więc dania mięsne ustępują rybom. Mają one bogatą symbolikę, dlatego obowiązkowo musi się znaleźć na naszych stołach. Jak przygotować rybę na Wigilię?
Karp, choć w kuchni polskiej znany i kochany od setek lat, w tradycji wigilijnej pojawił się stosunkowo niedawno. To relikt PRL-u – karp był wtedy rybą stosunkowo łatwo dostępną w Polsce. Dzięki temu, że każdy mógł przygotować w tamtym czasie karpia na Wigilię, urósł on do rangi świątecznej tradycji.
Dziś, po upływie 30 lat od upadku komuny, karp ma się dobrze i ani myśli znikać z naszych stołów. I słusznie! Dziesiątki lat przyrządzania tej słodkowodnej ryby sprawiły, że przepisy na karpia zostały udoskonalone i teraz możemy smakować wyjątkowych dań, które przygotowuje się tylko raz w roku. Karp smażony to klasyka gatunku, wymagająca jedynie dodania przyprawy do ryb Prymat i obtoczenia w panierce. Karp w galarecie to już wyższa szkoła jazdy – klucz do sukcesu tkwi tutaj w odpowiednim doprawieniu wywaru, który później zmieni się w galaretę. Najważniejszy jest pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy. Podobną potrawą jest karp po żydowsku, jednak tutaj zaskoczyć może dodatek rodzynek i migdałów.
O ile przepisy na karpia zawsze tworzą pełnoprawną potrawę, o tyle śledzia na Wigilię możemy potraktować jako smaczny przerywnik pomiędzy potrawami. Dużą popularnością w okresie bożonarodzeniowym cieszy się klasyczny śledź w oleju – zarówno ze względu na swój doskonały smak, jak i prostotę przygotowania. Tutaj potrzebne są bowiem tylko filety śledziowe, olej oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz mielony. Jeśli dodamy do tego także koncentrat pomidorowy, ocet, cukier cebulę i paprykę mieloną słodką, zyskamy inną wersję tego dania – śledzia po kaszubsku. Z kolei podając filety ze śmietaną, jabłkami, cebulą, korniszonami i octem, zyskamy kolejne kultowe śledzie na święta – śledzie w śmietanie.
Na Wigilii ryb nigdy dość. Dlatego po pierwszym daniu i przekąsce rybnej, czas na prawdziwy bożonarodzeniowy rarytas, czyli rybę po grecku. Wbrew nazwie, potrawa nie jest grecka, a polska – rodowity Grek prawdopodobnie byłby zaskoczony taką kompozycją smaków. Nam jednak połączenie ryb ze startymi warzywami podawane na zimno może kojarzyć się z gorącym klimatem basenu Morza Śródziemnego. Niemniej jednak ryba po grecku to jedna z potraw, która bardzo często gości na naszych wigilijnych stołach i stanowi swoisty odpoczynek od karpia – do jej wykonania można bowiem wykorzystać filety z dorsza, mintaja, morszczuka i wielu innych ryb.
Choć w czasie świąt nie powinno się liczyć kalorii, z wielu względów warto pomyśleć o lżejszej wersji ryby na Wigilię. Zamiast smażyć lub marynować je w oleju, można je zapiekać w piekarniku, zmniejszając tym samym ich kaloryczność i pozwalając cieszyć się pełnym smakiem nawet osobom, które nie powinny raczyć się ciężkimi potrawami. Łosoś na Wigilię sprawdzi się tutaj najlepiej, choć z pewnością znajdą się również osoby, które chętniej obsadzą w tej roli pstrąga. Niezależnie od rodzaju ryby, na lekką odsłonę tradycyjnych potraw wigilijnych zawsze znajdą się chętni.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej