Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejScenariusz jest zazwyczaj taki sam: mięso, sałatka na grilla i orzeźwiający napój. Wystarczy rozgrzany ruszt i zapach skwierczącego mięsa, a nawet zapracowany sąsiad zjawi się przy stole. Potrawy na grilla znikną z talerzy jeszcze szybciej, jeśli dorzucimy oryginalny sos do grilla. Co wybrać zamiast musztardy, ketchupu i majonezu?
To propozycja dla wszystkich, którzy lubią smak musztardy, ale na grillu z chęcią spróbowaliby jej w nowej odsłonie. Sos miodowo-musztardowy to niby nic odkrywczego, jednak nie każdy o nim słyszał. Przepis na sukces? Proste składniki i maksimum wyrazistego smaku. Pasuje do karkówki, ale i będzie doskonałym towarzyszem skrzydełek z grilla. Polubimy go w zestawie z grillowanymi warzywami.
Dip do grilla powstaje na bazie musztardy oraz płynnego miodu. Ostra, wyrazista w smaku, musztarda rosyjska świetnie łączy się ze słodyczą płynnego złota, dając ostro-słodkie połączenie. Do mieszanki warto dodać oliwę z oliwek, trochę ciepłej wody oraz odrobinę soli. Aby sos do grilla się nie rozwarstwił, najlepiej wymieszać go w blenderze. Warto zrobić większą ilość – zniknie szybko.
Ziołowy sos chimichurri jest pozycją obowiązkową w Argentynie – świetnie smakuje z pieczonymi pierożkami empanada z wołowiną, jak i mięsnymi specjałami z grilla. Czas go rozpowszechnić na polskich stołach.
Sos chimichurri przypomina pesto, jednak jego smak jest znacznie bogatszy i bardziej wyrazisty. Podstawą ziołowego dipu do grilla jest natka pietruszki. To do niej dorzucamy ząbek czosnku, papryczkę chili, oregano, winny ocet, oliwę z oliwy i odrobinę soli. Najłatwiej sos przyrządzić w blenderze. Przed podaniem warto go schłodzić w lodówce, aby wszystkie składniki się przegryzły. Pozostaje tylko czekać na deszcz komplementów na temat tego niewiarygodnie dobrego smaku.
Kraina łagodności, ale z z pazurem – właśnie tak można określić smak greckiego dipu do grilla. Świeży, aromatyczny sos na Południu podaje się jako przystawkę z chlebkami pita. Na polskim grillu szybko znajdzie swoich entuzjastów – świetnie komponuje się z rybą z grilla, jak i podbije smak warzywnych szaszłyków. Nie ma nic lepszego niż tzatziki z upieczonym bakłażanem, cukinią czy ziemniakiem. Jak wyczarować to cudo w kuchni? Bardzo prosto.
Dip do grilla swój świeży smak zawdzięcza ogórkom gruntowym – obrane ze skórki można pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Niezbędny będzie także gęsty jogurt grecki i ząbek czosnku. Doprawiony solą, pieprzem i przyprawą do sosu Tzatziki sos do grilla można udekorować koperkiem oraz pokrojonymi czarnymi oliwkami. I mamy Grecję w Polsce!
Ten sos do grilla polecamy amatorom mocnych wrażeń smakowych – będzie naprawdę ostro! Ostry sos Tabasco i musztarda francuska to wybuchowy duet. Do tego łagodny ketchup, trochę płynnego miodu oraz posiekany drobno ząbek czosnku i mamy idealną kompozycję. Do jakich potraw z grilla zaserwować ostry sos? Przyrumieniona kiełbasa czy kaszanka z rusztu nabiorą nowego, bogatszego smaku. Uwaga! Przy komponowaniu sosu warto zwrócić uwagę na ilość sosu Tabasco, aby nie była zabójcza dla kubków smakowych.
Który sos do grilla wybrać? Można zrobić wszystkie, aby zaserwować biesiadnikom istne szaleństwo smaków.
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcejPoznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcej