Włoskie przyprawy w polskiej kuchni
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
Czytaj więcejBazylia suszona Prymat charakteryzuje się słodkawym, lekko orzeźwiającym smakiem. W zależności od gatunku i odmiany liście bazylii mogą różnić się aromatem. Warto pamiętać też, że bazylia suszona pachnie zupełnie inaczej niż świeża. Zioło to jest niezastąpione w potrawach kuchni śródziemnomorskiej. W Europie bazylia stosowana jest od czasów panowania Aleksandra Macedońskiego, a w Polsce znana jest od XVI wieku. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus, co oznacza król.
Gramatura: 10 gBazylia to zioło, które było uznawane za roślinę o właściwościach magicznych. Na Haiti bazylia została poświęcona pogańskiej bogini miłości Erzulie. W Meksyku noszono ją w kieszeni i traktowano jako talizman przyciągający pieniądze i odwracający złe uroki. W średniowieczu używano jej do miłosnych zaklęć. W starożytnym Rzymie bazylię traktowano jako talizman przeciwko bazyliszkom i jej nazwa brzmiała Basilescus. Faktem jest, że świeża bazylia skutecznie odstrasza… komary. Bazylia suszona to jedno z najczęściej wykorzystywanych ziół w kulinariach. Kojarzona jest głównie z kuchnią słonecznej Italii i potrawami takimi jak włoskie pasty, pizza, lasagne, bruschetta czy sałatka caprese. Często pojawia się również w kuchni greckiej. Tak naprawdę, bazylię suszoną oraz świeżą można spotkać na całym świecie w różnorodnych potrawach. Istnieje blisko 150 gatunków bazylii. Najpopularniejsza w Polsce jest bazylia pospolita, zwana również wonną lub bazyliszką polską. Inne ciekawe gatunki to m.in.: bazylia azjatycka, zielona, cytrynowa (tzw. kemangi), amerykańska.
Bazylia jest idealnym dodatkiem do potraw mięsnych oraz warzywnych. Bazylia suszona znakomicie sprawdza się jako dodatek do ciepłych sosów, zup oraz letnich sałatek. Jej smak i aromat doskonale równoważy intensywny smak i zapach czosnku. Świetnie komponuje się z pomidorami, cukinią i bakłażanem. Urozmaica smak potraw z drobiu, sprawdza się przy produkcji domowych pasztetów. Latem bazylię warto dodawać do napojów, gdyż jej odświeżający aromat zwiększy uczucie orzeźwienia. Stosuje się ją coraz częściej w deserach i to nie tylko jako dekorację. Polecamy zwłaszcza lody bazyliowe. Bazylia suszona Prymat doskonała jest także do twarogu, omletów, wieprzowiny i owoców
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
Czytaj więcej