Aktualności

Musztardy – punkt obowiązkowy każdego grilla

Nikt nie wyobraża sobie grillowania bez musztardy. To nieodłączny element każdego spotkania przy ruszcie na świeżym powietrzu. Dodajemy ją do kiełbasek, karkówki, boczku. Niektórzy obok musztardy kładą na talerz też keczup, inni chrzan. Każdy ma swoje ulubione sposoby dodawania smaku daniom z grilla.

Do grilla pasuje tak naprawdę każda musztarda, jednak pamiętajmy, że mamy bardzo szeroki wybór. Pikantne, łagodne, lekko słodkie – co kto lubi! Zwolennikom łagodnego smaku polecamy musztardę delikatesową. To sprawdzony dodatek do mięs, wędlin, parówek i nie tylko. Jeśli organizujemy grilla na więcej osób, warto pomyśleć o musztardzie delikatesowej w większym słoiku XXL.

Tym, którzy cenią idealnie gładką konsystencję polecamy musztardę kremską. Bardzo dokładne roztarcie ziaren gorczycy sprawia, że musztarda jest kremowa i zachwyca wyjątkowym smakiem. Pasuje nie tylko do dań z grilla, ale dzięki swojej konsystencji również do sosów sałatkowych. Dobrze współgra także z żółtym serem.

Musztarda klasyczna i tradycyjna w smaku to musztarda stołowa. Znakomicie nadaje się do wszelkich dań z grilla, ale dobrze sprawdza się także jako składnik marynaty. Nieco ostrzejsza w smaku jest musztarda chrzanowa. Skąd w niej pikantna nutka? Nietrudno się domyślić! Wszystko za sprawą dodania ostrego chrzanu. To połączenie sprawia, że musztarda usatysfakcjonuje fanów zarówno musztardy, jak i chrzanu.

Choć na grill pasuje w zasadzie każda musztarda, to stworzyliśmy też taką ze specjalnym przeznaczeniem. Musztarda grillowa to znakomite połączenie ziaren gorczycy z przyprawami do mięs z grilla. Ma ona jeszcze jeden walor. Dostępna jest nie w słoiku, lecz w poręcznej tubce, która jest bardzo wygodnym rozwiązaniem na imprezę grillową na więcej osób – każdy może sobie wyciskać tyle, ile potrzebuje, i nie trzeba używać do tego żadnych sztućców. I w tubce, i w słoiku dostaniemy z kolei musztardę sarepską. Charakteryzuje się ona ziarnistą konsystencją, w której można wyczuć ziarna białej i czarnej gorczycy, a także umiarkowanie ostrym smakiem. Niezwykle popularna, nie będzie za ostra dla zwolenników łagodnych smaków, ani za łagodna dla fanów pikantnej nutki. Jest dostępna także w słoiku XXL. Z kolei koneserom musztardy o ostrym i zdecydowanym smaku polecamy musztardę rosyjską, najbardziej pikantną z naszego repertuaru. Swoją wyrazistość zawdzięcza czarnej gorczycy i gruboziarnistej strukturze. Świetnie nadaje się więc do dań z mięsa, szczególnie wieprzowiny.

Czasem szukamy też urozmaicenia klasycznych i tradycyjnych smaków. Bardzo interesującą propozycją jest musztarda francuska. Łagodny smak i całe, niezmielone ziarna kolorowej gorczycy  w połączeniu z octem winnym sprawiają, że to bardzo oryginalny i zarazem smaczny dodatek. Musztarda francuska dzięki swojej strukturze to także znakomita dekoracja do przeróżnych dań, nie tylko z grilla.

Musztarda może być łagodna lub ostra, ale może być też… słodka. Polecamy nowość: musztardę czeską, słodko -pikantny dodatek choćby do golonki czy skrzydełek z grilla. Z kolei smakosze miodu na pewno docenią smak musztardy miodowej, która zachwyca nie tylko słodkim posmakiem, ale także piękną żółtą barwą. Znakomicie pasuje do sałatek, ale także kiełbasek i karkówki z grilla czy przygotowywanych samodzielnie burgerów.

Bez musztardy na grilla ani rusz. Próbujmy różnych smaków i wybierzmy ten dla nas, smacznego!

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies