Michel Moran w Dzień Dobry TVN: Grill
Sezon grillowy tuż tuż, dlatego razem z Michelem Moranem zaproponowaliśmy kilka przepisów, które mogą stać się hitem na Waszych stołach.
czytaj więcejGdy tylko pojawiają się pierwsze promyki słońca, zazielenią się drzewa i pogoda sprzyja, spotkania przy ruszcie umilają nam czas. Sezon grillowy w Polsce, choć kojarzy się przede wszystkim z majówką, jest bardzo długi. Grillowanie to nie tylko szybki sposób na przyrządzenie pysznego obiadu czy kolacji. To również okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi, do zacieśniania więzi. Na naszych stołach goszczą wtedy potrawy z rusztu i towarzyszące im sałatki na grilla. Co podać do mięs, kiełbasek, serów czy grillowanych warzyw? Oto kilka pomysłów na sałatki, które zachwycą Waszych gości.
Do dań z grilla warto wybrać dodatki, które urozmaicą posiłek i wprowadzą nowe akcenty. Doradcy smaku zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a sałatki są świetną okazją, aby testować różnorodne połączenia składników. Warto pamiętać o odpowiednim doprawieniu. To przyprawy i zioła nadają naszym sałatkom apetyczność.
Sosy sałatkowe Prymat są prostym sposobem, by doprawić sałatkę na grilla. Sos grecki z czosnkową nutą podkręci smak sałatek z serem feta. Sos vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką to klasyka wzbogacona o ciekawy akcent wizualny drobnych, czarnych ziaren. Szeroki wybór sosów sałatkowych Prymat sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony smak.
Sałatkę na grilla można traktować jako lekki dodatek do mięs bądź jako osobne danie, które urozmaici stół. Wśród propozycji połączeń wyróżniają się te z dodatkiem owoców. Lekka sałatka na grilla z arbuzem i listkami mięty z pewnością wniesie odświeżający aromat, który doskonale sprawdza się w połączeniu z karkówką czy drobiem. Warto sięgnąć po granat, gruszkę, figi, a nawet truskawki.
Rewelacyjna sałatka na grilla, którą przygotujecie szybko i prosto. Taka lekka i wiosenna sałatka to duża porcja orzeźwiających smaków. Sałatkę można przygotować już w kwadrans, dlatego jest to zdrowy i szybki dodatek do grilla. Przygotowanie sałatki ułatwia aromatyczny, ziołowy i pełen smaku sos czosnkowo-ziołowy Prymat.
Tę sałatkę również przygotujemy w nie więcej niż 15 minut, a wszystkie składniki znajdziemy w najbliższym sklepie. Sałatka na grilla z kapustą pekińską, z dodatkiem rzodkiewki, kukurydzy i papryki pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw z grilla. Wszystkie składniki spaja pyszny sos koperkowy Prymat. Ważne jest dobre przyprawienie sałatki!
Jeśli szukamy dobrej, szybkiej sałatki na grilla, to sałatka makaronowa będzie trafnym wyborem. Bazą jest bardzo drobny makaron ryżowy. Łączymy go z zielonym ogórkiem, cebulą i kukurydzą konserwową. Za wyrazisty smak odpowiadają przyprawy - czosnek, sól, pieprz i świeży koperek, który można też zastąpić koperkiem suszonym. Składniki łączy odrobina majonezu. Sałatka makaronowa to doskonała propozycja nie tylko na grilla, ale też na pożywny lunch czy szybką kolację.
Bogactwo smaków, świeże warzywa i zioła zdecydowanie pomogą urozmaicić biesiadę przy grillu. Warto szukać inspiracji i odkrywać nowe, niecodzienne połączenia składników w sałatkach do grilla. Zapraszamy do eksplorowania przepisów na blogu Doradca smaku.
Sezon grillowy tuż tuż, dlatego razem z Michelem Moranem zaproponowaliśmy kilka przepisów, które mogą stać się hitem na Waszych stołach.
czytaj więcej6 kwietnia hostem kulinarnego kącika programu Dzień Dobry TVN był Michel Moran. Tematem tego odcinka były śniadania – pomysły i przepisy na smaczne, pożywne dania śniadaniowe.
czytaj więcejPoznaj zastosowanie soli peklowej oraz różne sposoby peklowania mięsa. Jest to prostsze niż myślisz - przygotuj domowe wędliny!
czytaj więcej