Aktualności

Michel Moran w Dzień Dobry TVN: Śniadania

Wszyscy słyszeliśmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To prawda, ale ważne jest, aby każdy zdecydował co i kiedy jeść, tak, aby posiłek mu służył i był źródłem energii i przyjemności.

Dlatego Michel Moran zaproponował przepisy na wytrawne i słone dania. W odcinku z 6 kwietnia Moran przygotował między innym aromatyczną szakszukę, pastę z łososia, hummus, tapenadą z oliwek i fig, smażone owoce leśne ze śmietanką. Ponizej znajdziecie wybrane przepisy z tego odcinka.

PASTA ZE ŚWIEŻEGO ŁOSOSIA

Porcja dla 4 osób

Składniki:

Sól

Świeżo zmielony pieprz

400 g filetu z łososia

50 cl bulionu rybnego

½ pęczka szczypiorku

40 g masła ½ soli

4 łyżki śmietany

1 jogurt

1 cytryna

4 szczypty papryka ostra

Imbir mielony

PRZYGOTOWANIE

Usuń skórę z filetu z łososia i sprawdź, czy nie pozostały ości. Opłucz pod kranem, aby usunąć wszelkie pozostałe łuski. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie wyłącz ogień i dodaj filet. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Odsączyć na chłonnym papierze.

Opłucz, osusz i posiekaj szczypiorek. Pokrój masło na małe kawałki i pozostawić do zmięknięcia. Przełóż łososia do salaterki. Wymieszaj razem z masłem szpatułką. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw odrobiną soli, dodaj sok z cytryny, szczypiorek i paprykę ostrą. Dobrze wymieszaj. Posmakuj i dostosuj przyprawy.

ORIENTALNY HUMMUS

Porcje dla 4 osób

Składniki:

Sól

Przygotowanie groszku

200 g ciecierzycy

Gotowanie ciecierzycy

1 cebula

1 marchewka

1 liść laurowy Prymat

Przygotowanie hummusu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cynamonu Prymat

1 łyżeczka kminek Prymat

2 szczypty papryki czerwonej Prymat

Pieprz cayenne Prymat

1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)

1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

Namocz ciecierzycę w wodzie.

Obierz i grubo posiekaj cebulę i marchewkę. Umieść je w rondlu wraz z liściem laurowym. Odcedź ciecierzycę, dodaj ją i obficie zalej wodą. Gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Posolić dopiero pod koniec gotowania.

Obrać i zdeglasować ząbek czosnku i pokroić na dwie lub trzy części. Odcedź ciecierzycę za pomocą łyżki cedzakowej. Umieść ją w misce blendera wraz z czosnkiem i jedną lub dwiema chochlami soku z gotowania. Miksuj, aż uzyskasz przyjemny, gładki krem.

Dodaj cynamon i kminek, paprykę, tahini i sok z cytryny. Miksować przez kolejne 5 minut, aby dobrze się wymieszały. Przełożyć hummus do salaterki. Posmakować i dostosować przyprawy. Odstawić do lodówki.

 

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies