Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejWszyscy słyszeliśmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To prawda, ale ważne jest, aby każdy zdecydował co i kiedy jeść, tak, aby posiłek mu służył i był źródłem energii i przyjemności.
Dlatego Michel Moran zaproponował przepisy na wytrawne i słone dania. W odcinku z 6 kwietnia Moran przygotował między innym aromatyczną szakszukę, pastę z łososia, hummus, tapenadą z oliwek i fig, smażone owoce leśne ze śmietanką. Ponizej znajdziecie wybrane przepisy z tego odcinka.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Sól
Świeżo zmielony pieprz
400 g filetu z łososia
50 cl bulionu rybnego
½ pęczka szczypiorku
40 g masła ½ soli
4 łyżki śmietany
1 jogurt
1 cytryna
4 szczypty papryka ostra
Imbir mielony
PRZYGOTOWANIE
Usuń skórę z filetu z łososia i sprawdź, czy nie pozostały ości. Opłucz pod kranem, aby usunąć wszelkie pozostałe łuski. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie wyłącz ogień i dodaj filet. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Odsączyć na chłonnym papierze.
Opłucz, osusz i posiekaj szczypiorek. Pokrój masło na małe kawałki i pozostawić do zmięknięcia. Przełóż łososia do salaterki. Wymieszaj razem z masłem szpatułką. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw odrobiną soli, dodaj sok z cytryny, szczypiorek i paprykę ostrą. Dobrze wymieszaj. Posmakuj i dostosuj przyprawy.
Porcje dla 4 osób
Składniki:
Sól
Przygotowanie groszku
200 g ciecierzycy
Gotowanie ciecierzycy
1 cebula
1 marchewka
1 liść laurowy Prymat
Przygotowanie hummusu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu Prymat
1 łyżeczka kminek Prymat
2 szczypty papryki czerwonej Prymat
Pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)
1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Namocz ciecierzycę w wodzie.
Obierz i grubo posiekaj cebulę i marchewkę. Umieść je w rondlu wraz z liściem laurowym. Odcedź ciecierzycę, dodaj ją i obficie zalej wodą. Gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Posolić dopiero pod koniec gotowania.
Obrać i zdeglasować ząbek czosnku i pokroić na dwie lub trzy części. Odcedź ciecierzycę za pomocą łyżki cedzakowej. Umieść ją w misce blendera wraz z czosnkiem i jedną lub dwiema chochlami soku z gotowania. Miksuj, aż uzyskasz przyjemny, gładki krem.
Dodaj cynamon i kminek, paprykę, tahini i sok z cytryny. Miksować przez kolejne 5 minut, aby dobrze się wymieszały. Przełożyć hummus do salaterki. Posmakować i dostosować przyprawy. Odstawić do lodówki.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej