Wielka moc w małych ziarenkach

Ziele angielskie w postaci mielonej jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za „kulkami” pływającymi w zupie lub gulaszu.

Owoce ziela angielskiego są uwielbiane i powszechnie wykorzystywane w większości kuchni świata. Chociaż zostały pomylone przez samego Krzysztofa Kolumba z ziarnami czarnego pieprzu, to jednak odróżniają się od niego nieco bardziej delikatnym smakiem i mocno korzennym aromatem. Już szczypta ziela angielskiego mielonego wystarczy, aby podnieść smak potraw mięsnych, warzywnych, likierów, a nawet słodkich wypieków.

Ze względu na to, że ziele angielskie swoim zapachem przypomina kilka korzennych przypraw – na przykład goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon czy pieprz – przyjęło się je nazywać angielskim sformułowaniem „all spices”, czyli wszystkie przyprawy. To określenie najlepiej oddaje nieocenione możliwości tej przyprawy w kuchni. Potrafi ona wyostrzyć i wzbogacić smak wielu potraw, stąd też jej popularność w kuchni polskiej.

Te niewielkie suszone owoce na pierwszy rzut oka można pomylić z pieprzem. Stąd też Krzysztof Kolumb podczas jednej ze swoich wypraw na Karaiby, odkrywszy ziele angielskie, błędnie stwierdził, iż to długo poszukiwany przez Europejczyków pieprz.

Dzisiaj nie wyobrażamy sobie już bez ziela angielskiego większości dań i potraw, dlatego też ta przyprawa stała się składnikiem wielu mieszanek przypraw.

Ziele angielskie mielone w kuchni

W zależności od typu serwowanych dań w kuchni, zastosowanie znajduje ziele angielskie całe bądź mielone. Już jego niewielka szczypta wystarczy, aby wzbogacić smak przyrządzanych smakołyków klasycznych dla kuchni polskiej, jak również z innych zakątków świata. Gotowane warzywa, pasztety, kotlety mielone, ale też wiele deserów i ciast wprost idealnie współgra z jego korzennym aromatem. Doskonale podkreśla ono również smak ryb, wywarów mięsnych czy domowych nalewek korzennych. Przyrządzając dziczyznę, drób lub kiełbasę, również nie powinniśmy o nim zapomnieć. Można też z powodzeniem zastąpić ziele angielskie całe zielem w mielonej postaci – szczególnie w przypadku zup, dań jednogarnkowych i gulaszu. Jest smak, a nie trzeba przecedzać potrawy, aby pozbyć się zieren.

Warto skusić się na eksperymenty kulinarne z jego użyciem, a z pewnością zostaniemy pozytywnie zaskoczeni rozmaitością uzyskiwanych wariacji smakowych.

Rada!

Chociaż ziele angielskie podobne jest do pieprzu, w smaku wyczujemy także goździki i cynamon. Dlatego warto pamiętać o tym, aby do potraw używać go oszczędnie. Wyjątek stanowią jedynie świąteczne wypieki – np. pierniki, gdzie jego smak może dominować.

Czy wiesz, że?

- Ziele angielskie można stosować jako substytut cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.

- Owoce ziela angielskiego zbierane są na krótko przez dojrzeniem, a okres ich suszenia przeprowadzany jest bardzo szybko, ponieważ dojrzałe są mniej aromatyczne.

- Ciepły korzenny aromat ziela angielskiego znalazł zastosowanie nie tylko w sztuce kulinarnej, ale został też doceniony w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

- Ziele angielskie ma właściwości lecznice, pomaga m.in. zwalczyć objawy przeziębienia.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies