Staropolskie historie, czyli kurczak na talerzu

Wśród najczęściej wybieranych mięs w Polsce zdecydowanym liderem jest drób. Szacuje się, że statystyczny Polak zjada około 27 kg tego rodzaju mięsa. Stosunkowo tani, dobry i co najważniejsze mało kaloryczny drób ma sporo zwolenników również wśród osób przebywających na różnych dietach. Kurczak po staropolsku to jedna z wielu kulinarnych możliwości drobiu, ale za to bardzo pyszna i szybka. Dobra odmiana gwarantowana!

Statystyczny Polak zjada ok 27 kg drobiu rocznie. Jest to zdecydowanie ponad średnią szacowaną dla całej Europy, która wynosi 23 kg. O tym, jak bardzo drób popularny jest w naszym kraju, świadczy wiele kulinarnych wariacji, które powstają z jego wykorzystaniem.

Wśród drobiowego repertuaru bezapelacyjnie prym wiedzie kurczak, zaraz po nim indyk, natomiast w dalszej kolejności najczęściej od święta kaczka – serwowana w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i gęś – obowiązkowo przyrządzana corocznie na Święto Marcina.

Mięso z kurczaka na obiad nie oznacza nudy!

W zależności od tego, którą jego część wybierzemy można przygotować z filetów – roladki i kotlety, a z udek, podudzi i skrzydełek – smażone pyszności. Nie brakuje też sposób na przygotowanie kurczaka w całości. Wtedy w zależności od smaku – każdy z domowników może wybrać porcję mięsa uwielbianą przez siebie. Jedni zdecydowanie najbardziej wolą białe mięso ze środka, inni natomiast nie wyobrażają sobie kosztować innej porcji niż tą pochodzącą z udka czy skrzydełek.

Również kurczak w całości daje masę możliwości. Obowiązkowo trzeba go wcześniej zamarynować – najlepiej już na dzień przed planowanym obiadem z nim w roli głównej. Klasyczny wariant można zamienić na nieco mniej standardowe opcje, jak np. kurczak po staropolsku. Aby go przygotować wystarczy kupić dobrej jakości mięso, umyć je i doprawić do smaku Przyprawą do kurczaka po staropolsku Prymat. W skład kompozycji wchodzą wszystkie przyprawy, zioła i suszone warzywa bez których nie wyobrażano sobie kuchni staropolskiej. Majeranek, tymianek i kminek oraz obowiązkowo suszony czosnek, pozwolą w czasie obiadu przywołać tradycyjne polskie smaki. Efekt finalny to chrupiący, złocisty kurczak, bardzo soczysty i o niewyobrażalnym aromacie ziół, który zachęca do spróbowania tej nowej, ale jakże pysznej propozycji.

Czy wiesz, że…

-  Aby mięso kurczaka po wysmażeniu było soczyste warto w czasie jego obróbki termicznej kilka razy do niego zajrzeć i podlać wytopionym sokiem;

- Nigdy zaraz po wyjęciu z piekarnika nie powinno przystępować się do jego porcjowania. Wtedy wszystkie soki podczas krojenia z niego wypłyną;

- Lepiej wybierać średniej wielkości kurczaka. W ten sposób upiecze się równomiernie.

Tak przygotowanego kurczaka w całości można podawać na tysiąc sposób. Wprost doskonale  smakuje z ziemniakami, ryżem, ale też kaszą, a jako dodatek – obowiązkowo zielona sałata, mizeria lub sałata coleslav. Świetną odmianą będzie też jego podanie w towarzystwie pieczonych warzyw, których kompozycja zależy od gospodarza.

Kurczak pieczony w całości to kwintesencja smacznej kuchni polskiej, która udowadnia, że niejednokrotnie proste sposoby bywają najlepsze!

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies