Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPolacy lubią i cenią mięso indycze. Świadczy o tym chociażby fakt, że pod względem jego spożycia znajduje się w pierwszej trójce – zaraz obok kurczaka i wieprzowiny. Warto poznać ciekawe pomysły, dzięki którym dotychczasowe sposoby jego podania nabiorą jeszcze doskonalszego smaku i niepowtarzalnego aromatu.
Duszone, z grilla, upieczone czy smażone – niezależnie od tego, jak je przygotujemy, będzie wzbudzało zachwyt delikatnością. Jest uniwersalne i doskonałe w każdej postaci. W zależności od tego, na którą jego część się zdecydujemy – poznamy inne jego walory smakowe i kulinarne możliwości. Dlatego warto eksperymentować w poszukiwaniu swojego ideału.
Najpopularniejszą jego częścią z pewnością jest filet. Ze względu na swój delikatny smak i dietetyczny charakter zyskuje uznanie wielu osób. Idealnie współgra z warzywnymi dodatkami, dzięki czemu można pokusić się również o przygotowanie z niego roladek, a do farszu wykorzystać grzyby, pomidory czy paprykę. Świetne na bitki w sosie, jako dodatek do curry, gulaszu czy klasycznego kotleta, a także do gotowania na parze.
Ważne!
Mięsa indyczego nie należy poddawać długiej obróbce termicznej; natomiast warto przygotować je w wysokich temperaturach.
Osoby lubiące łączyć smaki słodkie z wytrawnymi z pewnością mogą pokusić się o przygotowanie filetu z indyka z dodatkiem żurawiny, moreli czy innych uwielbianych owoców. W ten sposób prosty i klasyczny indyk odmieni swój charakter i wywoła prawdziwy zachwyt.
Kolejną częścią indyka, którą warto od czasu do czasu przygotować na obiad jest udziec. Chociaż jest to mięso zupełnie inne niż to z fileta – to jednak jego charakter docenią wszyscy Ci, którzy uwielbiają dania pieczone. W smaku udziec indyczy przypomina cielęcinę, co jest bez wątpienia jego kolejną zaletą. Ze względu na to, że jest to nieco mniej delikatne mięso – przygotujmy na jego bazie przygotować potrawę a la strogonow czy a’la golonka.
Nie zapominajmy również o udkach indyczych, które traktowane są jako prawdziwy przysmak, przez co serwowane w czasie uroczystości czy niedzielnych obiadów, znikają w okamgnieniu.
Czy wiesz, że…
Indycze mięso jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne, dzięki czemu polecane jest w różnego rodzaju dietach, także osobom cierpiącym na alergie.
Ciekawostki!
Mięso indycze jest bardzo delikatne. Dlatego należy uważać, aby nie pozbawić go soczystości. W tym celu warto zrezygnować z nadmiernego jego ubijania.
Zamarynuj wcześniej
Aby mięso indycze nabrało niepowtarzalnego smaku, a co za tym również idzie aromatu, należy je wcześniej zamarynować. Przyprawa do indyka Prymat została skomponowana w ten sposób, aby wydobyć z przyrządzanego kawałka mięsa najcenniejsze, podkreślając jego naturalne walory. Do najważniejszych składników należą czosnek i cebula, które z dodatkiem ostrej papryki nadają daniom na bazie mięsa indyczego – lekko pikantny smak, a suszone pomidory akcentują jego delikatny charakter.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej