Rozgrzewające i szybkie dania z fasoli

W kuchni polskiej nie brakuje dań, w których głównym składnikiem jest fasola. Chociaż szczególnie uwielbiana jest jej biała odmiana, to można znaleźć też potrawy na bazie fasoli czerwonej i czarnej. Jednak czołowe miejsce na kulinarnej mapie Polski zajmuje fasolka po bretońsku i zupa fasolowa, do których wykorzystuje się tzw. fasolkę „jaś”. Oba dania są pyszne, sycące i rozgrzewające, a odpowiednio doprawione – po prostu smaczne.

Fasolowych przysmaków w kuchni polskiej nie brakuje. I bardzo dobrze! Ze względu na to, iż rośliny strączkowe są bardzo zdrowym warzywem, dostarczającym dużą ilość białka organizmowi – warto uwzględnić je w codziennej diecie.

Chociaż fasolę można spotkać w trzech odmianach – białej, czerwonej i czarnej, to jednak w przypadku klasycznych potraw kuchni polskiej – dominuje pierwsza jej odmiana. To właśnie na jej bazie powstają smaczne i rozgrzewające dania jednogarnkowe – wprost idealne na chłodniejsze dni.

Fasolka po bretońsku to pierwsza i jakże pyszna propozycja, która praktycznie zawsze pojawia się w książkach kucharskich z czołowymi polskimi przysmakami.  Zaraz obok głównego składnika – fasolki, pojawia się w niej pachnąca kiełbaska, cebulka oraz pomidory, które nadają daniu apetyczny wygląd.  Dla urozmaicenia smaku można pokusić się także o dodanie grzybów, mięsa, np. żeberek czy też świeżej papryki.

Aby efekt finalny fasolki po bretońsku wywoływał zachwyt, należy odpowiednio długo ją gotować. W czasie obróbki termicznej potrawa nabiera pożądanej gęstej konsystencji, a fasola staje się miękka.

Kolejną smaczną propozycją dania na bazie białej fasoli jest zupa fasolowa.  Gotowana jest praktycznie w każdym polskim domu, a jej smak przywołuje chwile dzieciństwa, w których jej zapach wypełniał domowe cztery kąty. Gęsta, pachnąca wędzonką i niesamowicie rozgrzewająca wręcz „namawia”, aby uwzględnić ją w jesienno-zimowym menu.

Oba dania wymagają odpowiedniego doprawienia, aby w ten sposób mogły nabrać niepowtarzalnego aromatu i wyrazistego smaku. Cząber i majeranek to dwa najważniejsze składniki, które bezwzględnie powinny zostać dodane do przyrządzanych dań na bazie roślin strączkowych. Są nie tylko doskonałe do potraw ciężkostrawnych, ale też uwodzą swoim intensywnym zapachem – cząber nadaje fasolce po bretońsku pikantny smak, a majeranek słodko-sosnowy charakter.

Starannie skomponowana Przyprawa do dań z fasoli Prymat oprócz tych dwóch ziół – zawiera także bukiet suszonych warzyw – w tym marchew, czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy – paprykę ostrą, paprykę słodką, kminek i wiele niezwykle aromatycznych ziół – np. tymianek czy kolendrę.  Przyprawy do dań z fasoli nie może zabraknąć w kuchni żadnego wielbiciela kuchni polskiej, ponieważ harmonijna kompozycja świetnie pasuje do wszelkich wariacji kulinarnych z zastosowaniem fasoli, grochu i innych roślin strączkowych.  Ta mieszanka przypraw przyda się podczas przyrządzania potraw z coraz popularniejszej soczewicy czerwonej i zielonej czy ciecierzycy.

Smakosze kuchni meksykańskiej z pewnością doceniają również walory smakowe fasolki czerwonej i czarnej, które świetnie pasują do tak popularnych dań jak buritos czy chili con carne.

Ciekawostka!

Przygotowując fasolkę po bretońsku w lecie, warto użyć młodej fasolki. Wtedy czas gotowania zostanie skrócony, ponieważ nie trzeba jej moczyć w wodzie i wystarczy gotować ją godziny.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies