Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejW tradycyjnej kuchni polskiej nie brakuje pomysłów na wykorzystanie ryb. Serwowane są zarówno smażone, pieczone, grillowane i gotowanie na parze. Popularny jest karp w galarecie, ryba po grecku czy też łosoś gotowany na parze z warzywami. Aż chciałoby się powiedzieć, że ryby w kuchni dają… morze możliwości i to w dodatku jakich wyśmienitych.
Kulinarnych inspiracji na wykorzystanie ryby nie brakuje. Wybornie smakują przygotowane w rozmaity sposób, podawane z warzywnymi dodatkami, serwowane na słodko, słono i bardzo ostro. Ze względu na fakt, że dostarczają organizmowi człowieka wiele cennych wartości odżywczych – bezwzględnie powinny znaleźć się jadłospisie każdej osoby. Chociaż przeciętny Polak zjada znacznie mniej ryb niż mieszkańcy krajów południowej Europy – to również w naszej klasycznej kuchni nie brakuje potraw z ryb, które podbiły nasze serca. A świadomość kulinarna stale rośnie!
Przegląd kulinarny dań rybnych
Ryba po grecku i karp w galarecie to dwie najczęściej spotykane potrawy na świątecznym stole. Chociaż obie jako główny składnik wykorzystują rybę, to ich przyrządzenie i smak jest diametralnie różny. Ta pierwsza - bardzo delikatna w smaku, może zostać przygotowana z filetów dorsza, morszczuka, mintaja lub według uznania z innych filetów rybnych. Podawana w towarzystwie jarzyn – marchwi, pietruszki, selera i cebuli doskonale smakuje zarówno na ciepło i zimno. Natomiast karp w galarecie swój wybitny smak zawdzięcza esencjonalnemu wywarowi.
Chociaż bezwzględnie ryba zawsze pojawia się w okresie świat w naszych domach, to nie brakuje jej także bez specjalnej okazji. Część z nas uwielbia delektować się smażonym filetem rybnym w delikatnej panierce, która nadaje daniu chrupkości. Natomiast coraz większe grono zwolenników zdobywa ryba bez panierki – sauté – zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna. Smak ryby podkreślony wówczas zostaje odpowiednimi ziołami i przyprawami.
Kulinarne porady!
- Rybę należy smażyć zawsze na rozgrzanym oleju i bez przykrycia. W ten sposób zachowa swoje kulinarne walory i nie straci chrupkości.
- Przed obtoczeniem ryby w mące warto skusić się na to, aby wcześniej namoczyć ją w mleku. Pomoże to nadać jej delikatnego charakteru.
- Z daniami rybnymi idealnie komponuje się cytryna, dlatego warto nią nie tylko skropić przygotowany posiłek, ale również użyć jej do dekoracji.
Czym doprawić rybę?
Jednymi z głównych składników, po które należy sięgnąć, przygotowując dania rybne, są sól i pieprz. Ale warto pamiętać też o tym, iż ryby idealnie harmonizują się z ziołami i innymi przyprawami, które wpływają na finalny smak potrawy. Orzeźwiająco-chłodząca w smaku bazylia czy lekko pikantny i wytrawny tymianek podkreślą i wzmocnią charakter dań rybnych. Nie można zapomnieć również o słodkiej papryce, kolendrze czy korzeniach lubczyku. Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat skomponowana została w ten sposób, aby zamknąć wszystkie najważniejsze zioła, suszone warzywa i przyprawy, które pozwolą zwieńczyć smak i aromat przyrządzanej potrawy.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej