Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejDania z drobiu bardzo często goszczą na polskich stołach. Są również uwielbiane w innych kuchniach świata. Głównie dlatego, że mięso drobiowe jest bardzo delikatne, a zarazem ma nieograniczone zatasowanie. Aby przygotować prawdziwe rarytasy, wystarczy „szczypta” kulinarnej wyobraźni i aromatyczne przyprawy do zaakcentowania wyśmienitego smaku.
Mięso drobiowe od lat nieprzerwanie króluje w polskiej kuchni. Jest delikatne – zarówno do gotowania, pieczenia i duszenia, a zarazem stosunkowo proste w przygotowaniu. Tak więc od wieków drób pojawia się na polskich stołach, na przykład w czasie niedzielnych obiadów w postaci chrupiącego i soczystego kurczaka czy na grillu – jako szaszłyki z dodatkiem warzyw. Nie brakuje też nieco bardziej wyrafinowanych propozycji dań z drobiu – m.in. kaczki faszerowanej jabłkami.
Smaczny, szybki w przyrządzeniu i ze względu na właściwie nieograniczone możliwości eksperymentowania z tym rodzajem mięsa – jest bezkonkurencyjny, a co na pewno nie jest nudny. Dla urozmaicenia smaku drobiu warto pokusić się o małe smakowe wariacje, a następnie delektować się smacznym daniem, które zyskuje doskonały smak w towarzystwie warzyw i różnorakich sosów.
Drób w różnych zakątkach świata
Mięso drobiowe chętnie wykorzystywane jest również w innych kuchniach świata. Przykładem jest popularny i aromatyczny kurczak tajski, który znany jest zarówno w wersji słodkiej, jak też wytrawnej, przyrządzany z mlekiem kokosowym. Potrawy z mięsem drobiowym w roli głównej odnaleźć można również w kuchni francuskiej, chińskiej i meksykańskiej.
Idealne połączenie
Finalny efekt dań drobiowych zależy wyłącznie od fantazji, kunsztu i zdolności kucharza. Aby wzbogacić smak i przygotować niepowtarzalne propozycje dań na bazie drobiu, warto skusić się na to, aby nafaszerować mięso rozmaitymi dodatkami. Jakie dodatki wybrać?
Kurczak i indyk: pieczarki, kasza gryczana, szpinak
Gęś: śliwki suszone, jabłka, żurawina
Kaczka: jabłka, pomarańcze, kasza kus kus
Niepowtarzalna kompozycja smaków
Aby w pełni wydobyć charakter z kurczaka lub innych dań z drobiu, warto sięgnąć po doskonale skomponowaną mieszankę ziół i przypraw, nadając tym samym potrawom niesamowity smak i aromat. Curry, które zajmuje specjalne miejsce wśród przypraw, jest jednym z najważniejszych składników Przyprawy do kurczaka i mięs z drobiu Prymat. Ta hinduska kompozycja zmielonych przypraw i ziół nie tylko wpływa na kwintesencję smaku, ale też apetyczny kolor i aromat przygotowanym potrawom. Jej kulinarny sukces gwarantuje połączenie z innymi składnikami. Imbir nadaje daniom pikantny smak, kolendra wyróżnia się słodkim smakiem z nutą pomarańczy czy egzotyczne goździki. Dla zwieńczenia smaku w skład mieszanki wchodzi również papryka ostra i słodka oraz tak idealnie komponujący się z drobiem czosnek.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej