Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejObfita, smaczna i pachnąca odpowiednio dobranymi przyprawami! Tak właśnie w skrócie można opisać kuchnię orientalną, w której swobodne łączenie smaków i składników, pozwoli wyczarować prawdziwe smakołyki. Chociaż w Polsce popularne stały się przede wszystkim kebaby, to również innych orientalnych pyszności u nas nie brakuje.
Jednym ze sztandarowych i najczęściej przygotowanych potraw kuchni orientalnej w Polsce jest popularny kebab. Chociaż korzeni tego przysmaku należy szukać w Turcji, to obecnie kebab doczekał się różnych, ale równie pysznych modyfikacji w Europie Zachodniej. W tym momencie kebab serwowany jest najczęściej w chlebie pita, jednak nie brakuje też innych sposobów jego podania, np. z frytkami. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się różne rodzaje mięsa i jest to zarówno wołowina, wieprzowina jak też kurczak. Kolejnym głównym jego składnikiem jest poszatkowana sałata, która wymieszana jest z innymi warzywami – nierzadko sezonowymi. Zwieńczeniem smaku kebabów jest sos, który w zależności od gustu smakosza może być bardziej lub mniej pikantny.
Czy wiesz, że …?
Najdroższego kebaba można skosztować w Londynie. Jego cena (750 funtów) jest wynikiem doboru wykwintnych składników, takich jak np. papryczki chili czy łopatki z mielonej jagnięciny.
Również w domowym zaciszu można pokusić się o to, aby przygotować takie orientalne pyszności. W zależności od gustu i chęci możemy wybrać do niego kawałek kurczaka lub wołowiny. Nie jest tutaj najważniejszy gatunek mięsa, bo to pozostaje kwestią gustu, ale zrównoważona obecność ziół i przypraw, w których zostanie ono przyrządzone. To dzięki nim przygotowany smakołyk będzie uwodził nasze kubki smakowe – swoim niepowtarzalnym, intensywnym charakterem.
Ciekawe!
Największy kebab powstał w Ankarze i ważył 1198 kg.
Bukiet przypraw
Dania z kuchni tureckiej swój niesamowity smak i aromat zawdzięczają odpowiednio wyselekcjonowanym i skomponowanym przyprawom. Przyprawa kebab-gyros Prymat zawiera intensywne w smaku składniki, jak paprykę słodką, nadającą potrawom nie tylko niepowtarzalny smak, ale też kolor, ponadto gorczycę, kolendrę, majeranek, jałowiec, rozmaryn, chili, pieprz czarny i gałkę muszkatołową. To niesamowite połączenie sprawia, że przygotowane dania z kuchni orientalnej nabierają niepowtarzalnego i pikantnego charakteru, za który uwielbiane są przez wszystkich.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej