Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejJuż jej niewielka ilość potrafi zamienić zwykłą potrawę w prawdziwie egzotyczne danie. Chociaż przyjęło się mówić, że pasuje głównie do potraw z kuchni indyjskiej, warto również wykorzystać ją do przygotowania dań z kuchni europejskiej. Niepowtarzalny efekt gwarantowany!
Pod angielską nazwą curry kryje się wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw o szerokiej gamie smaków z kuchni południowo-azjatyckiej, która zadziwia swoja uniwersalnością. Jest to tłumaczenie z języka hinduskiego, gdzie nazwa „turcarri” nie oznacza kompozycji przypraw, lecz sposób przygotowania dań przy użyciu różnorodnych i dostępnych ziół i przypraw.
Obecnie na gruncie europejskich popularna i uwielbiana przyprawa Curry to doskonałe połączenie pikantnego chili i pieprzu czarnego z niezwykle korzennym imbirem, który nadaje mieszance niepowtarzalny, orientalny charakter. Jednak w tej niezwykłej mieszance nie może zabraknąć też kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu czy też słodkawej w smaku z delikatnie wyczuwalnym zapachem pomarańczy – kolendry. Całość dopełnia swoim subtelnym aromatem – cynamon oraz lubczyk, który swoim zapachem przypomina seler.
Czy wiesz, że…?
Przyprawę curry powinno dodawać się zawsze pod koniec gotowania.
Ze względu na swój niepowtarzalny, uniwersalny i bardzo aromatyczny smak przyprawa curry znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni indyjskiej, ale też europejskiej. Dlatego też ta mieszanka podbiła serca smakoszy dań o orientalnym i – dla których potrawy z jej dodatkiem są prawdziwą poezją smaku i efektem kulinarnego kunsztu.
W tradycyjnej kuchni polskiej nie powinniśmy z niej rezygnować, przygotowując dania mięsne, np. na bazie jagnięciny czy drobiu, ale również do ryb oraz dań warzywnych.
Przyprawa curry dodana do mięsnych gulaszy, potraw z jaj czy sera nie tylko poprawi ich smak, który będzie wyrazisty i nieco bardziej pikantny, ale też nada daniom orientalny charakter. Co więcej idealnie komponuje się z delikatnością ryżu, dlatego przygotowując potrawy z jego wykorzystaniem – zawsze powinniśmy sięgnąć po curry, który sprawi, że potrawa będzie smakowała wyśmienicie.
Warto wiedzieć!
Przyprawa curry jest nie tylko idealna do wykorzystania w kuchni, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Curry doskonale współgra też z zupami przez co można nią doprawić np. tradycyjną zupę grochową. Doskonale też podkreśla smak sałatek.
Pamiętaj!
- Przyprawę curry stosuj w małych ilościach. Zbyt duża jej ilość zdominuje smak potrawy.
- Dania z dodatkiem curry nabiorą bardzo apetyczny złocisto-brązowy kolor.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej