Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejW kuchni należy eksperymentować i bawić się smakami, ale są też momenty, że warto wykorzystać sprawdzone, skuteczne metody i produkty, stosowane i docenione przez pokolenie mamy i babci. Do takich produktów z pewnością należy żelatyna wieprzowa, której obecność w każdej kuchni powinna być wręcz obowiązkowa. Z jej dodatkiem w mig przygotujemy domową galaretkę i usztywnimy bitą śmietanę. Wielbicie wytrawnych galaret natomiast będą mogli rozsmakować się w jej drobiowej odmianie.
Bez wątpienia żelatyna jest produktem pomocnym w kuchni. W branży spożywczej z powodzeniem wykorzystywana jest do żelowania, zagęszczania oraz stabilizowania mięsnych galaret czy deserów takich jak masy do tortów, modna panna cotta czy sernik na zimno. Aby jednak z powodzeniem ją wykorzystać i cieszyć się spektakularnymi kulinarnymi sukcesami trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Odpowiednich proporcjach żelatyny. Za mała ilość sprawi, że wywar będzie zbyt rzadki, a za duża nada mu gumowaty charakter.
Pamiętaj! Latem wywary mogą wymagać nieco więcej dodatku żelatyny, aby uzyskać optymalny efekt.
- Wyborze stosownego rodzaju produktu. W chwili obecnej na rynku dostępne są różne jej odmiany, jednak najbardziej uniwersalnym jest żelatyna w proszku, która umożliwia zagotowanie przyrządzanego wywaru.
- Przygotowanie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Aby żelatyna spełniła swoje zadanie powinna zostać rozpuszczona w zalecanych proporcjach: woda – produkt. Żelatynę wieprzową Prymat należy rozpuścić 6-8 łyżeczek w 1 litrze gorącej wody lub wywaru. Zawartość opakowania wystarcza do sporządzenia 1,5 litra roztworu.
Wykorzystywanie żelatyny w odpowiedni sposób pozwoli uniknąć nam kulinarnych błędów i zachwycać się doskonałym efektem przygotowywanych potraw. Z pewnością jedną ze smaczniejszych propozycji z jej wykorzystaniem jest galareta drobiowa. Do jej przygotowania wystarczą 2 nogi z kurczaka, włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, kilka łyżek Żelatyny wieprzowej Prymat – dostosowanych do wykorzystanych proporcji wywaru. Galareta drobiowa doskonale prezentuje się z dodatkiem zielonego groszku i jajka na twardo.
Osoby lubiące domowe wypieki z pewnością wykorzystają żelatynę m.in. do utrwalenia bitej śmietany. Na każde 500 m wystarczy dodać jedną jej łyżeczkę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody.
Pamiętaj! Aby uniknąć grudek z żelatyny w serniku na zimno, masa serowa i rozpuszczona żelatyna powinny mieć tą samą temperaturę.
Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najbardziej pomocne. Dlatego warto pomyśleć na przyszłość i zawsze mieć w kuchennych półkach – żelatynę, aby bez problemu po nią sięgnąć, gdy tylko będzie taka potrzeba.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej