Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejTzatziki to jeden z najpopularniejszych sosów greckich. Jeśli ktoś lubi aromatyczny czosnek oraz dodatek świeżego ogórka, będzie się nim chętnie zajadał, tym bardziej, że pasuje do wielu potraw. Najwybitniej jednak wypada w połączeniu z potrawami z grilla, rusztu lub smażonymi. Tzatziki jest hitem nie tylko tam, skąd się wywodzi. Pokochano go w całej Europie, a także daleko poza jej granicami.
Któż z nas w trakcie podróży do Grecji nie zachwycał się delikatnymi kawałkami gyrosu lub smażonymi kartofelkami. To wszystko nawet najlepiej przyrządzone i doprawione nie będzie smakowało tak rewelacyjnie jak z dodatkiem sosu tzatziki. Zioła gotowe do zrobienia przepysznego dodatku, z którym każdy kęs smakował będzie wyjątkowo, wystarczy jedynie połączyć z gęstym jogurtem typu greckiego lub serkiem homogenizowanym oraz startym świeżym ogórkiem. Takim świetnym greckim jedzeniem możemy się delektować również we własnym domu, gdyż większość potraw z regionu morza śródziemnego ma to do siebie, iż powstaje na bazie zaledwie kilku produktów dobrej jakości – w łatwym i szybkim połączeniu. Już kilka chwil wystarczy, by cieszyć się pysznym i świeżym posiłkiem, który wprowadzi nas w błogi nastrój. Tzatziki to typowy grecki specjał, jednakże jego popularność wykracza daleko poza basen Morza Śródziemnego.
Naturalne i świeże produkty najlepsze do tzatziki
Aromatyczna mieszanka ziół, która nada charakter, to przede wszystkim czosnek, cebula, koper oraz pieprz. Przygotowując sos tzatziki, warto sięgnąć po oryginalny jogurt, z którego słyną Grecy. Tylko taki będzie odpowiednio gęsty i sprawi, że nasz sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Kolejnym elementem, na który należy zwrócić uwagę i bez którego nie będzie tak dobrego efektu, jest konieczność odciśnięcia startego już ogórka z nadmiaru wody. Ważne jest, by całość była gęsta, co jest jedną z najbardziej charakterystycznych cech. Gotowy sos należy odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki do stężenia. Niezależnie od pory roku najlepiej smakuje, gdy jest odpowiednio schłodzony.
Smakuje dobrze z:
- grillowanym mięsem, na przykład tradycyjnym greckim gryrosem lub szaszłykami.
- pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami.
- warzywami – grillowanymi lub świeżymi pokrojonymi w słupki – doskonałe będą: marchew, papryka lub seler naciowy.
Czy wiesz, że:
- Zamiast świeżego ogórka (niektórzy radzą także, by go nie obierać) możesz dodać ogórka konserwowego;
- Na bazie zawartości naszej mieszanki przyrządzić możesz sos czosnkowy. Nie musisz się zatem martwić, jeśli nie masz w domu czosnku.
- Można użyć do polepszenia smaku kilka kropel cytryny lub octu winnego.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej