Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejSchowana gdzieś w zakamarkach kuchennych szafek czeka cierpliwie na swoją kolej. Najczęściej o jej istnieniu przypominamy sobie, gdy przerażeni poszukiwaniem proszku do pieczenia odkrywamy, że nie mamy jak dokończyć pieczenia. Wtedy w poszukiwaniu alternatywy znajdujemy ją, aby po chwili przypomnieć sobie, że mama i babcia zawsze miały ją pod ręką i wykorzystywały m.in. do wypieków. Oczywiście mowa o sodzie oczyszczonej! I chociaż nie każdy to wie, to już jej odrobina najzwyczajniej w świecie może zastąpić nie tylko proszek do pieczenia, ale też drożdże. A to dopiero początek jej kulinarnych i kuchennych możliwości.
Soda oczyszczona zmiękcza mięso, poprawia smak ryb, zachowuje kolor gotowanych warzyw, zastępuje drożdże, nadaje puszystości np. omletom… a potrafi dużo, dużo więcej. Jest niekwestionowaną kulinarną „gwiazdą”, jednakże trochę zapomnianą i niedocenioną. Rzadko mówi się o tym, jak wiele zastosowań w kuchni ma soda oczyszczona i dlaczego warto zawsze ją mieć pod ręką. Inni wiedzą, co potrafi, ale boją się jej stosować – bo jest mało znana, niepopularna, nieatrakcyjna. To błąd! Już nasze mamy i babcie wiedziały, że soda oczyszczona to niezawodny „współtowarzysz” każdego, kto lubi gotować i nie boi się eksperymentować. To też niezastąpiony pomocnik w domowej walce z porządkami i neutralizacją przykrych zapachów. Ale zacznijmy od początku. Dlaczego i do czego warto ją wykorzystywać?
Soda oczyszczona to nic innego jak wodorowęglan sodu, który znany jest od setek tysięcy lat. Na większą skalę został produkowany w XIX wieku i bardzo szybko zyskał uznanie jako środek wprost idealny w kuchni i gospodarstwie domowym. Z czasem jednak jej popularność spadła i zaczęto zapominać o jej możliwościach. Warto jednak o nich pamiętać, ponieważ w niejednej sytuacji ta wiedza może nam pomóc.
Do czego warto wykorzystywać sodę oczyszczoną Prymat?
- Spulchnia ciasta, szczególnie piernikowe oraz omlety i naleśniki.
Soda oczyszczona jest często jednym z wielu składników proszku do pieczenia, dlatego bez obaw można ja wykorzystywać do ciast w proporcji 1 łyżeczka na 500 g mąki. Spulchni każde ciasto piernikowe oraz nada puszystości i delikatności omletom i naleśnikom.
- Ułatwia gotowanie warzyw i zachowanie koloru
Zaleca się sodę szczególnie do gotowania zielonych warzyw. Już jej niewielka ilość sprawi, że nie stracą swojego naturalnego koloru, a dodana do gotującego kalafiora zapobiegnie nieprzyjemnemu zapachowi i pozwoli mu utrzymać śnieżnobiały kolor.
- Pomaga uzyskać sztywną konsystencję piany z białek
Jeśli zależy nam na dobrze ubitej pianie, warto dodać sodę spożywczą do białek. Wtedy ich konsystencja będzie sztywna.
- Skraca czas gotowania roślin strączkowych
Dzięki temu nie tylko skrócimy czas gotowania.
- Niezastąpiona podczas smażenia ryb
Pięć do dziesięciu minut przed planowanym smażeniem można pomyśleć o wymoczeniu ryb w przygotowanym roztworze z dodatkiem sody, a następnie ich opłukaniu. Unikniemy w ten sposób pryskaniu oleju, a mięso zachowa jasny kolor. Zapach smażonej ryby nie będzie tak intensywny.
- Przygotowania napoju musującego - wystarczy rozpuścić ¼ łyżeczki sody w szklance wody i dodać ulubiony syrop owocowy.
- Jako alternatywa dla drożdży.
Tak długa lista zastosowania sody oczyszczonej z pewnością przemawia na jej korzyść i zachęca do tego, aby zawsze mieć ją na kuchennym regale i móc po nią sięgnąć, gdy sytuacja tego wymaga. W ten sposób gotowanie będzie prostsze i łatwiejsze. Warto również wiedzieć, że jej obecność pomoże nam także usunąć zabrudzenie z kuchenki czy zneutralizować zapach w lodówce.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej