Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejChociaż w różnych rejonach polski nazywane są w odmienny sposób, to jednak pyry, kartofle i ziemniaki łączy jedno! Polacy wprost je uwielbiają i nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Pojawiają się w różnej postaci – młodych ziemniaczków, pieczonych w skórkach czy też gotowanych na parze. Nie brakuje także dań, w których ziemniak odgrywa główną rolę. Dla urozmaicenia smaku, warto sięgnąć po aromatyczny bukiet ziół, który podkreśli ich naturalne atuty, dając jeszcze doskonalszy efekt.
Początkowo miały być rośliną ozdobną, ale bardzo szybko odkryto ich niesamowite walory i postanowiono wykorzystywać je w sztuce kulinarnej. Tak więc nieprzerwanie od XVI wieku – ziemniaki królują w naszym kraju, a z ich wykorzystaniem powstają coraz to nowsze pomysły na wyszukane dania.
Do powszechnie uwielbianych należą frytki serwowane najczęściej w piątki i podawane w towarzystwie ryb, domowe przekąski, chipsy oraz zapiekanki ziemniaczane przygotowywane z warzywami. Sporą rzeszę wielbicieli zyskują też kruche, młode ziemniaczki oprószone ziołami, które można podać jako dodatek do codziennego, niedzielnego, ale też uroczystego obiadu.
Czy wiesz, że…
- Szacuje się, że w ciągu roku jedna osoba zjada ponad 33 kilogramy ziemniaków?
- Ziemniaki są bogate w wiele wartości odżywczych, m.in. potas, magnes?
- Najcięższy ziemniak został wykopany w stanie Kolorado w USA i ważył 49 kg?
- Czołowymi producentami ziemniaka są Rosja, Chiny i Polska?
Kulinarne inspiracje
Ziemniaki w kuchni dają mnóstwo możliwości – również tych bardziej wyszukanych, które pozwolą zadziwić sposobem podania i jeszcze bardziej wyrazistym smakiem. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym są nie tylko sytą, ale również pyszną propozycją na obiad. Przyprawione dla uzyskania lepszego smaku Przyprawą do ziemniaków i frytek Prymat – uzyskają apetyczny zapach. Aromatyczny majeranek, kolendra, koper i nuta pikantności idealnie współgrają z pysznym w samymi sobie ziemniakiem.
Jeszcze inne doznania smakowe zagwarantuje nam zapiekanka ziemniaczana, serwowana z pieczonymi pieczarkami, papryką, cebulką i odrobiną kiełbasy, która nadaje jej niepowtarzalny aromat. Już po kilku minutach w piekarniku, w Waszych domach rozniesie się przyjemny zapach, który sprawi, że nie będziecie mogli się doczekać, kiedy pojawi się ona na Waszych talerzach.
Niby prosty ziemniak, a potrafi dostarczyć tak wielu kulinarnych wrażeń!
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej