Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejSoczystość, miękkość, kruchość i jednoczesna chrupkość, a także złoto-brązowy kolor. Tak przygotowane żeberka to kwintesencja ideału przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Czy jest to łatwe? Może być, jednakże z małą kuchenną pomocą.
Potrawy z żeberek w swoim menu nie powstydzi się żadna restauracja. Dobrze przygotowane i doprawione mogą należeć do dań najbardziej wykwintnych. Jest mnóstwo doskonałych lokali specjalizujących się w przyrządzaniu żeberek. Jednakże perfekcyjne przygotowanie potrawy nie musi być domeną jedynie szefów kuchni, ani też restauracyjna kuchnia nie jest jedynym miejscem, gdzie takie arcydzieła powstają. Każdy z nas we własnym domu potrafi z żeberek wyczarować olśniewające dania. W towarzystwie przyjaciół i bliskich osób stanowią idealny pomysł na rodzinny obiad, uroczyste przyjęcie czy relaksującego grilla.
Dobrane przyprawy to doskonały smak, a właśnie na niego największą uwagę zwracają nasi degustatorzy. Dobrze przyrządzona marynata to punkt wyjściowy do wielu pysznych dań. Mieszanka „Mój przepis na… soczyste żeberka” to kompozycja suszonych przypraw i warzyw zmieszanych w idealnych proporcjach, polecana przez Michela Morana – znanego i cenionego kucharza i restauratora. Warto po nią sięgnąć, gdyż znalazły się w niej zebrane wszystkie elementy niezbędne do idealnego przyprawienia żeberek pieczonych. Dlaczego mieszanka „Mój przepis na… soczyste żeberka” jest taka wyjątkowa?
Idealna przyprawa
Czosnek nadający słodko-ostry aromat, papryka słodka, dzięki której danie zyskuje piękną barwę, ostrość płynąca z chili, a także warzywna obecność marchwi, pasternaku, selera, cebuli, pora i natki pietruszki wraz z duetem w postaci ziela angielskiego i liścia laurowego – to unikalna mieszanka, która zagwarantuje naszym żeberkom fantastyczny smak. Mając „Mój przepis na… soczyste żeberka” w domu, na pewno nie zabraknie nam żadnego potrzebnego składnika. Jest to także znacznie bardziej ekonomiczna i tańsza opcja od zakupu wszystkich potrzebnych, a obecnych w mieszance składników. Produkt zużywamy natychmiast po otwarciu, właśnie wtedy, kiedy przyprawy mają najświeższy smak i aromat.
Wskazówka
- Dla urozmaicenia smaku marynaty warto dodać do niej łyżkę miodu lub sok z limonki.
- Im dłużej potrzymamy żeberka z w marynacie, tym intensywniej nasiąkną przyprawami i będą jeszcze pyszniejsze.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej