Przepis na soczystą karkówkę

To wyjątkowo pyszne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu mięso, często goszczące na stołach Polaków. Ładny kawałek karkówki to już połowa kulinarnego sukcesu. Pozostaje tylko dobrze ją doprawić i zdecydować się, w jaki sposób ją przygotujemy. A można naprawdę na wiele sposobów.

Porcja karkówki na kuchennym stole daje naprawdę szerokie pole do popisu. Wszystko zależy od tego, na jaką wersję akurat mamy ochotę. Karkówkę możemy upiec, usmażyć, udusić lub ugrillować. Upieczoną w piekarniku możemy także po wystudzeniu jeść na zimno, na kanapce, polaną jedynie strużką apetycznej musztardy. Ten rodzaj mięsa to klasyka polskich kulinariów. Jeśli nabierzemy smaku na konkretny, sycący kawałek mięsiwa, warto postawić na karkówkę. Dlaczego? Prawdziwy jej urok tkwi we współistnieniu delikatnego różowego mięsa oraz warstw tłuszczu, który poddany wysokiej temperaturze, staje się odpowiedzialny za jej niezwykłą soczystość i za to, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Sztuka przyprawienia

Jest jednym z najchętniej grillowanych mięs, wspaniale smakuje także uduszona, podana z gotowanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną. Dobrze doprawiona staje się jednym z najsmaczniejszych i najbardziej docenianych przez biesiadników dań obiadowych. No właśnie. Jak zatem dobrać przyprawy, aby mięso było najpyszniejsze? W tym przypadku najlepiej sprawdzi się mieszanka suszonych warzyw i przypraw „Mój przepis na… soczystą karkówkę”. Jej receptura została stworzona przez szefa kuchni Andrzeja Polana. Zamarynowane w niej mięso będzie może zachwycić soczystością, kruchością, złocistym kolorem i apetycznym aromatem. Wśród składników zamkniętych w torebce produktu znalazły się między innymi papryka słodka, czosnek, sól, kminek, majeranek, kolendra, rozmaryn, gorczyca biała, pieprz czarny, ziele angielskie czy liść laurowy. Ta kompozycja zawiera dokładnie odmierzone proporcje smaków i zapachów, które zawsze powinny leżeć na kuchennej półce z przyprawami. Ponieważ nie wiadomo, kiedy przyjdzie nam chęć na karkówkę.

Czy wiesz, że?

- Do marynaty do mięsa dodaj garść suszonych śliwek, aby wzbogacić smak o owocową nutę i wędzony aromat.

- Karkówka jest bogata w białka, witamin z grupy B i żelaza, a tłuszcz zawarty w niej składa się głównie z kwasów nienasyconych.

- Karkówkę wybierajmy zawsze od strony schabu, gdyż stamtąd pochodzą najdelikatniejsze i najmniej żylaste kawałki. Ważny jest także kolor przerostów, ich jasny kolor świadczy o tym, że mięso jest młode, świeże i przez to lepsze w smaku.

- Najpopularniejszym sposobem na przyrządzenie karkówki jest grill. Nie bez powodu. Podczas takiej metody obróbki z mięsa wytapia się tłuszcz, a mięso staje się dzięki soczyste i kruche.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies