Sekret soczystego kurczaka

Pieczony lub smażony kurczak pojawia się na naszych stołach przy wielu okazjach. Jest daniem lubianym niemalże przez wszystkich – ze względu na soczystość i chrupkość oraz wyjątkową smakowitość. Doceniają go także wszystkie osoby gotujące, gdyż jego przyrządzenie nie pochłania zbyt wiele czasu i jest łatwe. Jak jednak sprawić, by smakował i prezentował się jak najpyszniej?

Kurczak jest niezwykle wdzięcznym tematem kulinarnym. Smażony czy upieczony w piekarniku lub na rożnie będzie królował na stole podczas rodzinnego obiadu. Dobrze przyrządzony i pięknie podany stanie się ozdobą uroczystego przyjęcia. W każdym przypadku zdobędzie serca domowników, którzy w dowód uznania poproszą o dokładkę.

Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz

Jak przyrządzić wyśmienitego kurczaka? Jak w wielu przypadkach, także i tutaj najlepszym punktem wyjścia będzie świeże, dobrej jakości mięso. Z takim ładnym kawałkiem musimy zrobić już tylko jedno – zamarynować go w najlepiej skomponowanych przyprawach. I po raz kolejny – najlepiej sprawdzi się tutaj mieszanka przypraw i warzyw. „Mój przepis na… soczystego kurczaka” został opracowany przez znakomitego szefa kuchni, Roberta Sowę.

Ta pieczołowicie dobrana kompozycja najlepiej zadba o to, by mięso stało się niezwykle smaczne, bardzo aromatyczne i pokryło się apetycznym złocistym kolorem. Co się na nią składa? Doskonale wyselekcjonowane suszone warzywa: cebula, czosnek, papryka słodka i natka pietruszki, a dla podkręcenia smaku liść lubczyku. Mieszanka zawiera również idealne proporcje przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, chili czy kminu rzymskiego.

Mieszanki przyprawowe to dobre rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybko doprawić danie, nie zastanawiając się nad dokładnym doborem oraz ilością przypraw. Składniki w nich zawarte są tak dobrane, by tworzyć spójną i gotową całość. Użycie tego rodzaju produktu kulinarnego zapewnia potrawie najlepszy smak i aromat. Nie wymaga to od nas posiadania na kuchennej półce całej palety przypraw jednorodnych.

Aby kurczak był soczysty…

- Koniecznie przygotuj danie w naczyniu żaroodpornym. Taka forma zapiekania zapewni potrawie soczystość, miękkość i delikatność.

- Pod koniec pieczenia polej skórkę kurczaka roztopionym masłem. Stanie się rumiana i chrupiąca.

Pamiętaj

Do potraw przyprawianych mieszankami, nie dodawaj soli, gdyż przeważnie zawierają ją one w swoim składzie.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies