Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPieczony lub smażony kurczak pojawia się na naszych stołach przy wielu okazjach. Jest daniem lubianym niemalże przez wszystkich – ze względu na soczystość i chrupkość oraz wyjątkową smakowitość. Doceniają go także wszystkie osoby gotujące, gdyż jego przyrządzenie nie pochłania zbyt wiele czasu i jest łatwe. Jak jednak sprawić, by smakował i prezentował się jak najpyszniej?
Kurczak jest niezwykle wdzięcznym tematem kulinarnym. Smażony czy upieczony w piekarniku lub na rożnie będzie królował na stole podczas rodzinnego obiadu. Dobrze przyrządzony i pięknie podany stanie się ozdobą uroczystego przyjęcia. W każdym przypadku zdobędzie serca domowników, którzy w dowód uznania poproszą o dokładkę.
Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz
Jak przyrządzić wyśmienitego kurczaka? Jak w wielu przypadkach, także i tutaj najlepszym punktem wyjścia będzie świeże, dobrej jakości mięso. Z takim ładnym kawałkiem musimy zrobić już tylko jedno – zamarynować go w najlepiej skomponowanych przyprawach. I po raz kolejny – najlepiej sprawdzi się tutaj mieszanka przypraw i warzyw. „Mój przepis na… soczystego kurczaka” został opracowany przez znakomitego szefa kuchni, Roberta Sowę.
Ta pieczołowicie dobrana kompozycja najlepiej zadba o to, by mięso stało się niezwykle smaczne, bardzo aromatyczne i pokryło się apetycznym złocistym kolorem. Co się na nią składa? Doskonale wyselekcjonowane suszone warzywa: cebula, czosnek, papryka słodka i natka pietruszki, a dla podkręcenia smaku liść lubczyku. Mieszanka zawiera również idealne proporcje przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, chili czy kminu rzymskiego.
Mieszanki przyprawowe to dobre rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybko doprawić danie, nie zastanawiając się nad dokładnym doborem oraz ilością przypraw. Składniki w nich zawarte są tak dobrane, by tworzyć spójną i gotową całość. Użycie tego rodzaju produktu kulinarnego zapewnia potrawie najlepszy smak i aromat. Nie wymaga to od nas posiadania na kuchennej półce całej palety przypraw jednorodnych.
Aby kurczak był soczysty…
- Koniecznie przygotuj danie w naczyniu żaroodpornym. Taka forma zapiekania zapewni potrawie soczystość, miękkość i delikatność.
- Pod koniec pieczenia polej skórkę kurczaka roztopionym masłem. Stanie się rumiana i chrupiąca.
Pamiętaj
Do potraw przyprawianych mieszankami, nie dodawaj soli, gdyż przeważnie zawierają ją one w swoim składzie.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej