Cztery kroki do chrupiących i soczystych żeberek

Złociste i soczyste żeberka to prawdziwy przysmak Polaków. Uwielbiamy je duszone, pieczone i smażone, a w okresie letnim chętnie wrzucamy je na ruszt, aby delektować się ich grillowanym smakiem. Poznajcie cztery proste, ale bardzo ważne zasady, dzięki którym Wasze żeberka będą najlepsze na świecie.

Bez wątpienia można powiedzieć, że żeberka pieczone to kwintesencja polskich, rodzinnych obiadów. Podawane są w zastępstwie popularnych i klasycznych kotletów schabowych oraz pysznych polędwiczek wołowych. Są stosunkowo tanie i proste w przyrządzaniu, dlatego często wypełniają swoich zapachem nasze domowe cztery kąty. W zależności od naszego gustu, czasu i okazji serwowane są w rozmaitych wariantach – od klasycznych, przez pikantne aż po nieco bardziej wyrafinowane, na przykład pieczone z owocami lub warzywami. Do tych ostatnich z pewnością należą żeberka w miodzie, których słodycz połączona z delikatnością tego mięsa daje wyjątkowy kulinarny efekt.

Cztery kroki do kulinarnego sukcesu

  1. Świeże mięso, ze sprawdzonego źródła. Jeśli chcemy mieć pewność, że takie dostaliśmy, zwróćmy uwagę na jego wygląd. Charakterystyczne dla świeżych żeberek jest ich jasnoróżowy, miejscami kremowy kolor oraz niewielka ilość przerostów tłuszczowych.
  2. Co najmniej 2-3 godziny przed obróbką termiczną zamarynuj kawałek mięsa. Zanim jednak to zrobisz, umyj je i starannie osusz ręcznikiem papierowym. Pozwoli to lepiej wniknąć w włókna mięsa, dzięki czemu będzie równomiernie doprawione.
  3. Przypraw starannie i odpowiednio skomponowaną mieszanką aromatycznych ziół i przypraw z dodatkiem suszonych warzyw. Osoby ceniące gotowe rozwiązania mogą sięgnąć po Przyprawę do żeberek z miodem Prymat, która zawiera wszystkie niezbędne składniki do osiągnięcia rewelacyjnego efektu. Mieszanka została przygotowana w ten sposób, aby nuta słodyczy miodu współgrała z pikantnym chili, orzeźwiającym czosnkiem oraz korzennym imbirem. Apetyczny wygląd mięso uzyska dzięki papryce słodkiej, która nada mu złocisty kolor.
  4. Dostosuj czas pieczenia do proporcji mięsa. Optymalny czas pieczenia żeberek to 60 minut w temperaturze 200°C. Im większe porcje żeberek, tym czas ich przygotowywania dłuższy.

Duet idealny

Niegdyś popularne było podawanie żeberek z kapustą. Dzisiaj propozycje podana zależą przede wszystkim od indywidulanych smaków i pomysłów. Warto jednak serwować je z:

- lekkimi wiosennymi sałatkami, kolorowymi i pełnymi wyrazistych smaków;

- pieczonymi ziemniaczkami delikatnie doprawionymi do smaku ziołami;

- startą lub pokrojoną w słupki marchwią.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies