Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejTą starożytną przyprawę ze względu na pokrewieństwo z imbirem nazywa się też imbirem żółtym, ale także szafranicą i żółcieniem. I w zasadzie na tym kończy się podobieństwo, gdyż ze względu na smak, zapach oraz możliwości kulinarnego zastosowania kurkuma jest zupełnie inną rośliną, a do tego bardzo charakterystyczną.
Złotobrązowy proszek o ziemistym i lekko cierpkim bukiecie oraz aromatycznym, bardzo ciepłym smaku z leciutką nutką goryczy to bardzo przydatna przyprawa w kuchni. Kurkuma jest nie tylko ceniona z uwagi na walory smakowe, ale także używana jest w wielu przypadkach jako naturalny barwnik. Ze względu na właściwości barwiące porównuje się ją także z szafranem, lecz to również byłoby na tyle, jeśli chodzi o podobieństwo. Przyprawy te różnią się między sobą wszystkim – smakiem, teksturą, kulinarnym zastosowaniem, a także ceną.
Z pomocą szczypty sproszkowanej kurkumy wyczarujemy mnóstwo propozycji – przyprawimy nią różnego rodzaju mięsa (idealnie komponuje się z jagnięciną), warzywa, ryż, kasze, a także ziemniaki. Jest głównym składnikiem curry – to właśnie jej obecności ta mieszanka zawdzięcza swój żółty kolor. Któż z nas nie próbował tego jednego z najpopularniejszych przepisów na szybki i przepyszny obiad?
Zrodzona z ziemi
Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie od dawnych czasów używano jej jako przyprawy oraz jako barwnika. Uprawia się ją głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, w Australii oraz zachodnich Indiach. Jej historia sięga 4 000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach. Wówczas uważano, że ma magiczne właściwości oraz religijne znaczenie – farbowano nią święte szaty. Jej nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa terra merita, odnoszącego się do koloru ziemi zawierającego pigment mineralny.
Wprowadź do swojej diety
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Jeśli nie wystarcza nam złożoność smaków, jakie oferuje naszym podniebieniom, wprowadźmy ją do diety choćby z powodów zdrowotnych. Przyprawa dzięki obecności kurkuminy wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie. Przypisuje się jej także właściwości przeciwrakowe, a to ze względu na to, że zawiera w swoim składzie cenne przeciwutleniacze. Również dzięki zawartości antyoksydantów pomaga w zachowaniu młodości, zapobiegając rozwojowi wolnych rodników. Jest wskazana dla osób dbających o linię, wspomaga bowiem przemianę materii. Podnosi także koncentrację oraz ogólnie korzystnie działa na dobrą kondycję układu nerwowego.
Czy wiesz, że?
- Z dobrodziejstw kurkumy można także skorzystać, przygotowując maseczkę do nałożenia na skórę twarzy. Pozwala pozbyć się niedoskonałości i przebarwień.
- Jeśli nasz rosół jest blady, szczypta kurkumy doda głębokiego i apetycznego złocistego koloru.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej