Dania z makaronem na tysiąc sposobów

Narodowy przysmak Włochów podbił również serca pozostałych mieszkańców Europy. Makaron uwielbiany jest w każdej postaci i serwowany z rozmaitymi dodatkami. Jego niezwykły kulinarny sukces związany jest z niesamowitym i uniwersalnym zastosowaniem. Rozkoszujemy się nim w formie lasagne, prostego spaghetti czy szybkiej zapiekanki. Nic tylko palce lizać!

Dzisiaj makaron kojarzy nam się głównie z południem Europy i włoską kuchnią, w której jest on nieodzownym składnikiem. Jednak warto wiedzieć, że to wcale nie Włosi są „ojcami” tego uwielbianego w wielu kuchniach składnika. Według historycznych podań najprawdopodobniej do słonecznej Italii makaron został sprowadzony z Chin przez Marco Polo. Od tego czasu stał się głównym składnikiem tamtejszej kuchni, podbijając serca Włochów, a z czasem także mieszkańców innych zakątków Europy.

Uwielbiamy doskonały smak penne, klasycznego spaghetti i szybkich zapiekanek. Co więcej, makaron doskonale współgra z większością składników, takich jak warzywa, mięso czy grzyby. Pozwala w ciągu kilku chwil wyczarować niesamowite dania, które zachwycają prostym lub wyszukanym smakiem, zależnie od pomysłu. Idealny na codzienny obiad, jak również uroczyste kolacje.

W zależności od smaku, gustu lub po prostu nastroju można wybrać różne jego kształty, nadając tym samym przygotowanym potrawom nie tylko niepowtarzalny smak, ale też wygląd.

O przyprawie słów kilka

Już zaledwie kilka łyżeczek Przyprawy do dań z makaronu Prymat doskonale uzupełni smak wszelkich zapiekanek makaronowych, dodając głębi smaku przygotowanym specjalnie do nich sosom na bazie śmietany. Nada niepowtarzalnego charakteru wszystkim makaronom typu penne, spaghetti oraz innym genialnym odmianom makaronu. W skomponowanej mieszance nie mogło zabraknąć aromatycznych ziół – oregano i bazylii oraz wyrazistych przypraw jak chili, pieprzu czarnego czy papryki słodkiej. Całość zwieńczają suszone warzywa, jak natka pietruszki. To wszystko sprawia, że przyrządzenie domowego spaghetti czy lasagne staje się bajecznie proste i szybkie.

Co najważniejsze nasza mieszanka ziół i przypraw świetne łączy się zarówno z sosami na bazie pomidorów, jaki i śmietany.

Czy wiesz, że…

- Spaghetti to najpopularniejszy rodzaj makaronu,

- We Włoszech występuje około 350 rodzajów i kształtów makaronu,

- 25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu,

- Pierwszy przepis na makaron pochodzi z X wieku i został odnaleziony w książce mistrza kulinarnego z tamtego okresu,

- Zwyczaj gotowania makaronu al dente pojawił się dopiero około XVII wieku.

Pamiętaj!

Przyprawę do dań z makaronu dodajemy bezpośrednio do podgrzewanego sosu lub na samym końcu przygotowywania potrawy, aby zioła uwolniły smak i aromat.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies