Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejIdealny mix przypraw z pełnowartościową solą jodowaną to jedne z tych mieszanek, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Codziennie jest okazja, by ich używać. Do sałatek, ryb, mięs czy pieczonych ziemniaków, jak i surowych warzyw nadają się wprost idealnie.
Potrzebna jak woda i słońce
Sól często określana jest najważniejsza z przypraw, najbardziej pływająca na smak. Przecież słony to jeden z podstawowych 5 smaków. Sól od zawsze była niezwykle cenna, ponieważ prze wieki była doskonałym konserwantem oraz smacznym dodatkiem niezbędnym niemalże w każdym procesie wytrawnego przyrządzania potraw. Izydor z Sewilli przychylał się wręcz do stwierdzenia, że nic nie jest równie potrzebne jak sól i słońce.
Przeciętne zapotrzebowanie dorosłej osoby wynosi od 6 do 8 gramów soli dziennie, a w upalne dni, kiedy pocąc się tracimy potrzeby sód nawet 10 gramów. Nie można zapomnieć też o niewątpliwych walorach smakowych soli – jedzenie niedosolonych potraw zwyczajnie nie sprawia przyjemności. Poza cennymi dla organizmu pierwiastkami sól posiada świetne i powszechnie wykorzystywane właściwości konserwujące, co szczególnie przydatne jest przy produkcji wędlin oraz ich peklowaniu. Sól jest faktycznie niezbędna do życia. Ma wiele wspólnego z wodą oraz z jej prawidłową gospodarką w organizmie. Jedną z głównych ról soli jest utrzymanie równowagi płynów, która powinna być w naszym ciele zachowana. Dlatego nawet najbardziej restrykcyjna dieta nie może się bez niej obejść. W spożywaniu soli zalecany jest umiar i właśnie mieszanki są jednym ze sposobów ułatwiających jego zachowanie. W mieszankach Prymat użyto soli jodowanej, która powstaje w wyniku poddania wysuszonej soli działaniu urządzeń jodujących.
Sól ziołowa Prymat
Sól ziołowa i sól czosnkowa to ciekawe alternatywy dla najpopularniejszej wersji soli jodowanej w czystej postaci. Sól ziołowa to bardzo popularna i używana w wielu kuchniach mieszanka. Powstaje przede wszystkim z soli jodowanej, cebuli, liści kopru, bazylii, cząbru, oregano, gorczycy białej oraz papryki słodkiej. Jest niezwykle aromatyczna – sprawdzi się jako dodatek do ryb, szczególnie grillowanych, a także mięs. Zyskają na jej dodatku tak sałatki, którym doda ziołowego smaku i przyjemnego zapachu. Solą ziołową posypywać można także kanapki – zamiast zwykłej soli.
Warzywa z piekarnika takie jak pomidory, cukinia czy bakłażan będą się świetnie komponowały z ziołową solą. Warto także pomyśleć nad zastąpieniem nią tradycyjnej zawartości solniczki. To łatwy sposób, by zredukować spożywanie soli.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej