Sztuka mielenia przypraw
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejJedni czekają na uszka z grzybami, inni oblizują się na myśl o karpiu w galarecie, ale chyba najwięcej osób z utęsknieniem wyczekuje bożonarodzeniowych ciast! W tym magicznym czasie kalorie liczą się przecież inaczej, a świąteczny sernik, makowiec czy piernik staropolski to elementy tradycji, z których nie sposób zrezygnować. Sprawdźmy, jak przygotować najpopularniejsze ciasta na Boże Narodzenie!
Czy można wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez sernika? Pewnie tak, tylko po co? To jedno z tych ciast świątecznych, które na stałe wpisało się do menu w każdym polskim domu i którym chętnie zajadają się tak dzieci, jak i dorośli. Sięgnijmy zatem po przepis na sernik tradycyjny i lećmy do kuchni albo… wybierzmy zupełnie inną, zaskakującą wersję sernika świątecznego i zaserwujmy ją naszym bliskim.
W przepisie na sernik tradycyjny znajdziemy klasyczne składniki – tłusty twaróg najwyższej jakości, dużo jaj, cukier, masło, odrobina mąki ziemniaczanej i obowiązkowo cukier z prawdziwą wanilią dodający masie delikatnego aromatu, choć świetnie wkomponuje się tu również cukier ze skórką z cytryny. Jedni zrobią go na spodzie z ciasta kruchego, inni wzbogacą go rodzynkami, a jeszcze inni pozostawią sauté – każdy sposób na delektowanie się delikatną, puszystą masą serową jest dobry.
Jednak obecnie świąteczny sernik ma wiele znaczeń – coraz chętniej eksperymentujemy i wzbogacamy przepis, dodając do niego ser mascarpone, serki homogenizowane, czy też ricottę. Popularnością cieszą się też nie tak klasyczne, ale równie pyszne przepisy na sernik na Boże Narodzenie z rosą, czekoladowy, pomarańczowy lub z brzoskwiniami. To od nas zależy, czy postawimy na klasykę, czy zechcemy poznawać nowe smaki.
Spośród makowców największą popularnością cieszy się klasyczny makowiec królewski oraz strucla. Kwintesencją każdego przepisu jest jednak masa makowa, która, choć wymaga nieco czasu i wysiłku podczas ucierania, jest warta każdej poświęconej jej minuty. Jaki jest sekret makowca?
Przede wszystkim mak należy gotować w małej ilości wody, tak by w ciągu kilkunastu minut całkowicie się wygotowała. Rodzynki powinno się natomiast jedynie moczyć w gorącej wodzie, a orzechy i migdały wystarczy pokruszyć. Bardzo ważne jest dwukrotne przemielenie maku wymieszanego z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią w maszynce – do takiej masy można już dodawać jaja i masło, a potem łączyć ją z pozostałymi bakaliami.
Pomysłów na wykorzystanie masy makowej może być całe mnóstwo – sprawdza się w tradycyjnych ciastach na Boże Narodzenie, ale może nas uratować także wtedy, gdy potrzebujemy szybko zrobić efektowny deser – popularne stają się drożdżowe gwiazdy makowe oraz choinki makowe z ciasta francuskiego, które nie tylko wybornie smakują, ale i pięknie zdobią wigilijny stół!
Ciastem bożonarodzeniowym, któremu nie sposób odmówić wyjątkowości, jest piernik staropolski. Przygotowywany z niesamowitą pieczołowitością, wymagający czasu i poświęcenia z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Musimy jednak pamiętać, że za przygotowanie go powinniśmy się wziąć już miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Piernik staropolski swój doskonały smak zawdzięcza bowiem dojrzewaniu i przenikaniu się niezwykłą mieszanką przypraw.
Samo ciasto powinno się opierać na dużej ilości miodu i orzechów oraz na przyprawie do piernika, dzięki której nabierze głębokiego, korzennego smaku. Po wyrobieniu masy, należy ją przechowywać ok. 20 dni w chłodnym miejscu, a dopiero po tym czasie upiec. Do przełożenia niezbędne będą powidła śliwkowe, choć wielu z nas doceni także dodatkową warstwę z marcepanem. Niemal gotowy piernik staropolski zawijamy w folię aluminiową, aby „dojrzał” w chłodnym miejscu przez kolejne 7-10 dni. Po tym czasie można ozdobić go czekoladą lub lukrem i serwować.
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcej