Aktualności

Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3

W jaki sposób przygotowujecie zwykle boczek surowy? Dzisiaj Doradca Smaku udowodni, że dorodny kawałek warto wykorzystać nie tylko jako dodatek do jajecznicy lub kapusty, lecz jako samodzielne danie głównie. Umożliwi nam to stara francuska metoda przyrządzania i konserwowania żywności, a mianowicie konfitowanie. Zapraszamy.

Ciekawym pomysłem będzie użycie młynka do kawy do zmiksowania całych ziaren kolendry i gorczycy, tak by stworzyły świeżą i aromatyczną marynatę do mięsa. Tak obsypany piękny kawałek boczku zasypmy solą gruboziarnistą i umieśćmy na około 12 godzin w lodówce, aby świeżo roztarte przyprawy przeniknęły do środka i połączyły się z naturalnymi walorami mięsa. Teraz już nasze danie jest gotowe do konfitowania – czyli dawnej i w kuchni polskiej rzadko stosowanej  metody przygotowywania żywności polegającej na gotowaniu w głębokim oleju w niezbyt wysokiej temperaturze. Mięso przyrządzone w ten sposób zawsze się udaje i smakuje wybornie – wcale nie jest tłuste, lecz staje się delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Dawniej konfitowana żywność spożywana była przez wszystkie warstwy społeczne, dzisiaj uznaje się ją za wysoce wykwintną.

Przepis i odcinek na stronie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies