Michel Moran wraca w XIX edycji “Doradcy Smaku”!
Już 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcejW jaki sposób przygotowujecie zwykle boczek surowy? Dzisiaj Doradca Smaku udowodni, że dorodny kawałek warto wykorzystać nie tylko jako dodatek do jajecznicy lub kapusty, lecz jako samodzielne danie głównie. Umożliwi nam to stara francuska metoda przyrządzania i konserwowania żywności, a mianowicie konfitowanie. Zapraszamy.
Ciekawym pomysłem będzie użycie młynka do kawy do zmiksowania całych ziaren kolendry i gorczycy, tak by stworzyły świeżą i aromatyczną marynatę do mięsa. Tak obsypany piękny kawałek boczku zasypmy solą gruboziarnistą i umieśćmy na około 12 godzin w lodówce, aby świeżo roztarte przyprawy przeniknęły do środka i połączyły się z naturalnymi walorami mięsa. Teraz już nasze danie jest gotowe do konfitowania – czyli dawnej i w kuchni polskiej rzadko stosowanej metody przygotowywania żywności polegającej na gotowaniu w głębokim oleju w niezbyt wysokiej temperaturze. Mięso przyrządzone w ten sposób zawsze się udaje i smakuje wybornie – wcale nie jest tłuste, lecz staje się delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Dawniej konfitowana żywność spożywana była przez wszystkie warstwy społeczne, dzisiaj uznaje się ją za wysoce wykwintną.
Już 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcejFestiwal Śląskie Smaki to coroczna impreza kulinarna, której celem jest promowanie kuchni śląskiej. W 2023 miała miejsce jego 17. edycja i odbyła się w Jastrzębiu Zdroju, rodzimym mieście Prymatu.
czytaj więcejLato to czas zbiorów ogórków oraz przygotowywanie słoiczków z pysznymi przetworami. Poznaj najlepsze przepisy na ogórki kiszone, konserwowe i małosolne oraz przyprawy, które zagwarantują Ci sukces.
czytaj więcej