Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejW jaki sposób przygotowujecie zwykle boczek surowy? Dzisiaj Doradca Smaku udowodni, że dorodny kawałek warto wykorzystać nie tylko jako dodatek do jajecznicy lub kapusty, lecz jako samodzielne danie głównie. Umożliwi nam to stara francuska metoda przyrządzania i konserwowania żywności, a mianowicie konfitowanie. Zapraszamy.
Ciekawym pomysłem będzie użycie młynka do kawy do zmiksowania całych ziaren kolendry i gorczycy, tak by stworzyły świeżą i aromatyczną marynatę do mięsa. Tak obsypany piękny kawałek boczku zasypmy solą gruboziarnistą i umieśćmy na około 12 godzin w lodówce, aby świeżo roztarte przyprawy przeniknęły do środka i połączyły się z naturalnymi walorami mięsa. Teraz już nasze danie jest gotowe do konfitowania – czyli dawnej i w kuchni polskiej rzadko stosowanej metody przygotowywania żywności polegającej na gotowaniu w głębokim oleju w niezbyt wysokiej temperaturze. Mięso przyrządzone w ten sposób zawsze się udaje i smakuje wybornie – wcale nie jest tłuste, lecz staje się delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Dawniej konfitowana żywność spożywana była przez wszystkie warstwy społeczne, dzisiaj uznaje się ją za wysoce wykwintną.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej