Aktualności

Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów

W zależności od regionu i tradycji, w czasie Wielkanocy przygotowuje się różne potrawy. Poniżej znajdziecie kilka popularnych dań, które często są podawane w Polsce podczas tego święta. Wiele dań wielkanocnych ma symboliczne znaczenie, na przykład jajka są symbolem odrodzenia i powstawania nowego życia, babka wielkanocna to znak obfitości oraz szczęścia w rodzinie.

Jajka faszerowane – jajka które są gotowane na twardo, po czym dzielimy je na połowy i usuwamy żółtko. Farsz do jaj bywa różnorodny - najczęściej robimy go z szynki, chrzanu i majonezu lub z pieczarek. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami bywa hitem na każdym wielkanocnym stole. Jest jeszcze wersja farszu zrobionego z mięsa mielonego połączonego z majonezem i przyprawami. Całość nakładamy z powrotem do białka i posypujemy natką pietruszki.

Biała kiełbasa - tradycyjna wędzona kiełbasa z mięsa wieprzowego i białka jaj. Często podaje się ją z chrzanem lub musztardą. Białą kiełbasę przyrządzamy na Wielkanoc na różne sposoby. Podajemy ją w żurku lub barszczu białym. Bywa zapiekana z jabłkami i cebulą. Z białej kiełbasy można przyrządzić również pyszne przekąski z ciastem francuskim.

Żurek lub barszcz biały – dwie zupy, których podstawą jest zakwas. Żurek robimy na zakwasie z mąki żytniej, razowej, a barszcz na zakwasie z mąki pszennej. Te tradycyjne zupy gotujemy na wywarze z wędzonki lub na bulionie mięsnym. Doprawiamy Przyprawą do żurku, w której składzie znajdziecie między innymi czosnek, majeranek, pieprz czarny.

Pieczyste czyli pieczeń rzymska - peklowana szynka pieczona lub pieczeń z indyka. Pieczeni lub szynce towarzyszy sos chrzanowy, musztarda lub sos tatarski. Im delikatniejsze mięso, tym bardziej wyrazisty powinien być sos. Na przykład do pieczeni rzymskiej z jajkiem idealny będzie sos chrzanowy. Najlepsze są wędliny i pieczenie własnego wyrobu, w serwisie Doradca Smaku.pl znajdziecie zebrane najlepsze przepisy na domowe wędliny i pieczenie.

Pasztet wielkanocny  - przygotowuje się go z mielonego mięsa, zwykle wieprzowego lub drobiowego, ale również można użyć cielęcego, wołowego lub dziczyzny. Popularny na święta jest również pasztet pieczony z mięsa królika. Masę pasztetu wzbogaca się również mieloną wątróbką, słoniną lub podgardlem oraz warzywami. Najlepsze przyprawy do pasztetu to gałka muszkatołowa, pieprz czarny mielony oraz ziele angielskie mielone.

Mazurek – uwielbiane i tradycyjne ciasto polskie, kojarzone z Wielkanocą. Robimy je z kruchego ciasta, z masą kajmakową, czekoladową lub z mleka w proszku. Przepis na mazurek z masą z mleka w proszku to pozostałość kulinarna z lat 80-tych XX wieku, ale spróbujcie - ciasto jest warte wypróbowania. Mazurki dekorujemy orzechami, suszonymi owocami i suszonymi płatkami kwiatów.

Babka - na Wielkanoc pieczemy różne babki: z ciasta drożdżowego lub ucieranego. Babka drożdżowa jest wzbogacana rodzynkami, lukrem lub orzechami. Dla wielbicieli ciast i osób, które nie mogą spożywać jajek, mamy przepis na babkę bez jajek. Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste. Babki wielkanocne są pokrywane lukrem i ozdabiane płatkami migdałów, kolorowymi jajeczkami z cukru oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

Sernik – przepisów na sernik są tysiące, jednak na święta sięgamy po tradycyjne przepisy naszych mam i babć. Dlatego na Wielkanoc upieczmy sernik na kruchym spodzie lub sernik krakowski. Do masy serowej warto dodać cukier z wanilią lub cukier ze skórką z cytryny.

Każdy region Polski ma swoje tradycyjne i niepowtarzalne zwyczaje kulinarne. Jednak stół wielkonocny zawsze był obfity, pełen mięsnych przysmaków, dań z jajek oraz słodkości. Bez względu na to, jakie dania przyrządzicie na swoje święta, życzymy Wam, aby wszystkie się udały, były pełne smaku i dobrze doprawione.

Potrawy na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Ciasta na Wielkanoc - sprawdzone przepisy

Potrawy z jajek na Wielkanoc - zobacz przepisy

Przepisy na wędliny domowe 

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies