Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejChłodnik – zupa, która nie tylko znają i przyrządzają Polacy. W wielu innych krajach znane są przepisy na zupy podawane na zimno. Tradycyjna, polska wersja to oczywiście chłodnik z botwinką, zielonym ogórkiem i jajkiem na twardo. Bazą tej zupy jest wywar warzywny, jogurt lub kefir. Dekoracją koperek, a chrupkości dodaje rzodkiewka. Całość, mocno schłodzona sprawia, że letnia zupa orzeźwia i chłodzi.
Jakie chłodniki jada się za granicą? Na przykład Bułgarzy przygotowują zupę z dodatkiem ogórka gruntowego i do swojej wersji chłodnika taratory dodają zsiadłe mleko, oliwę, czosnek oraz orzechy. Rosyjska wersja chłodnika to okroszka. Bazę tej zupy jest Ta musztarda, kwas chlebowy, szynka i oczywiście kleks tłustej śmietany. Z kolei, na południu Europy, Hiszpanie przygotowują chłodną zupę z mieszanki świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw – kminu, chili i czosnku.
Nazwa tej zupy jest nieco myląca, ale odnosi się do najbardziej znanej i tradycyjnej polskiej zupy przygotowywanej latem. Schłodzony chłodnik jest orzeźwiający i pyszny. Swój intensywny, purpurowy kolor zawdzięcza buraczkom a orzeźwiający smak zyskuje dzięki kefirowi i kwaśnemu mleku. Często chłodnik litewski jest przygotowywany na bulionie drobiowym. Dodatkiem są świeże, aromatyczne warzywa prosto z ogródka: ogórki, szczypiorek, rzodkiewka i koperek. Dawniej taki chłodnik podawano z delikatnym mięsem z szyjek rakowych lub pieczonej cielęciny. Przy podawaniu dania warto pamiętać o dodatku jajka na twardo – nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje.
Znane i doceniane danie hiszpańskich robotników to gaz pacho. Dojrzałe na słońcu pomidory, ogórki, papryka i cebula to główne składniki tej aromatycznej zupy. Smak tej letniej zupie dodaje pasta z roztartego czosnku, białego chleba i oliwy. Całość jest blendowana, przecierana przez sito i mocno, przed podaniem, chłodzona. Chrupiące dodatki do gaz pacho to: pokrojone cząstki pomidorów, zielone oliwki i grzaneczki. Przepis na pyszne gazpacho znajdziecie pod linkiem.
Inną ciekawą propozycją jest chłodnik z awokado. W tej wersji, świeże ogórki oraz dojrzałe awokado zastępują buraczki, a smak podkreśla sok z limonki. Do jest wersji można dodać także liście świeżej mięty i bazylii. Taka aromatyczna, zielona i letnia zupa smakuje nie tylko wegetarianom – jest sycąca i chłodzi. Do dekoracji wystarczą prażone orzechy lub pestki słonecznika i kawałki ogórka.
Którą zupę wybierzecie na lato?
Więcej przepisów na zupy na lato znajdziecie tutaj.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej