Danie na lato musi być proste w przygotowaniu, lekkostrawne i jeśli jest gorąco – orzeźwiające. Polecamy Wam zupy, a zawłaszcza chłodniki. Wybierzcie, który przepis na chłodnik jest najlepszy na letni obiad.
W upalny dzień, zrób chłodnik
Chłodnik – zupa, która nie tylko znają i przyrządzają Polacy. W wielu innych krajach znane są przepisy na zupy podawane na zimno. Tradycyjna, polska wersja to oczywiście chłodnik z botwinką, zielonym ogórkiem i jajkiem na twardo. Bazą tej zupy jest wywar warzywny, jogurt lub kefir. Dekoracją koperek, a chrupkości dodaje rzodkiewka. Całość, mocno schłodzona sprawia, że letnia zupa orzeźwia i chłodzi.
Chłodnik za granicą
Jakie chłodniki jada się za granicą? Na przykład Bułgarzy przygotowują zupę z dodatkiem ogórka gruntowego i do swojej wersji chłodnika taratory dodają zsiadłe mleko, oliwę, czosnek oraz orzechy. Rosyjska wersja chłodnika to okroszka. Bazę tej zupy jest Ta musztarda, kwas chlebowy, szynka i oczywiście kleks tłustej śmietany. Z kolei, na południu Europy, Hiszpanie przygotowują chłodną zupę z mieszanki świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw – kminu, chili i czosnku.
Polski chłodnik litewski
Nazwa tej zupy jest nieco myląca, ale odnosi się do najbardziej znanej i tradycyjnej polskiej zupy przygotowywanej latem. Schłodzony chłodnik jest orzeźwiający i pyszny. Swój intensywny, purpurowy kolor zawdzięcza buraczkom a orzeźwiający smak zyskuje dzięki kefirowi i kwaśnemu mleku. Często chłodnik litewski jest przygotowywany na bulionie drobiowym. Dodatkiem są świeże, aromatyczne warzywa prosto z ogródka: ogórki, szczypiorek, rzodkiewka i koperek. Dawniej taki chłodnik podawano z delikatnym mięsem z szyjek rakowych lub pieczonej cielęciny. Przy podawaniu dania warto pamiętać o dodatku jajka na twardo – nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje.
Gazpacho z oliwkami
Znane i doceniane danie hiszpańskich robotników to gaz pacho. Dojrzałe na słońcu pomidory, ogórki, papryka i cebula to główne składniki tej aromatycznej zupy. Smak tej letniej zupie dodaje pasta z roztartego czosnku, białego chleba i oliwy. Całość jest blendowana, przecierana przez sito i mocno, przed podaniem, chłodzona. Chrupiące dodatki do gaz pacho to: pokrojone cząstki pomidorów, zielone oliwki i grzaneczki. Przepis na pyszne gazpacho znajdziecie pod linkiem.
Chłodnik z awokado z kaparami
Inną ciekawą propozycją jest chłodnik z awokado. W tej wersji, świeże ogórki oraz dojrzałe awokado zastępują buraczki, a smak podkreśla sok z limonki. Do jest wersji można dodać także liście świeżej mięty i bazylii. Taka aromatyczna, zielona i letnia zupa smakuje nie tylko wegetarianom – jest sycąca i chłodzi. Do dekoracji wystarczą prażone orzechy lub pestki słonecznika i kawałki ogórka.
Którą zupę wybierzecie na lato?
Więcej przepisów na zupy na lato znajdziecie tutaj.