Michel Moran wraca w XIX edycji “Doradcy Smaku”!
Już 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcejTalerz wypełniony złocistymi tortillami, żywą czerwienią pomidorów, z dodatkiem żółtej kukurydzy i czerwonej fasoli oraz uzupełniony ciepłą zielenią sycącego awokado – krótko mówiąc, ale Meksyk! Dania meksykańskie są doskonale zrównoważone i pełnowartościowe – szybko poprawmy sombrero i lećmy do kuchni przygotować je na obiad!
W wolnym tłumaczeniu to danie oznacza "chili z mięsem", choć istnieje również wegetariańska wersja tej potrawy, zwąca się po prostu… chili bez mięsa, czyli chilli sin carne. Jej głównymi składnikami są różne rodzaje papryki w dużej ilości, pomidory, fasola, kukurydza, cebula, czosnek i – w zależności od wersji – siekane lub mielone mięso wołowe. Ogromną rolę w tej meksykańskiej potrawie odgrywają także przyprawy – kminek i kolendra grają tu pierwsze skrzypce, ale pasują do niej również gałka muszkatołowa, cynamon i oregano. Najłatwiej skorzystać z mieszanki przyprawowej z serii Kuchnie Świata Prymat – dzięki temu nie musimy samodzielnie tworzyć wyważonej kompozycji.
Przepis na chilli con carne jest doceniany ze względu na prostotę – to danie jednogarnkowe nie wymaga wiele uwagi. Można je podawać z nachos i guacamole, w formie farszu meksykańskiego zawiniętego w tortillę jako burrito, a także na talerzu w towarzystwie ryżu i kwaśnej śmietany. Uwaga – chilli con carne warto skropić kilkoma kroplami soku z limonki, by nadać jej prawdziwie środkowoamerykański charakter!
Co łączy quesadillę i pizzę? Przede wszystkim okrągły kształt i masa sera! Ta meksykańska potrawa składa się jednak z dwóch lub jednego, złożonego na pół placka – dodatki można komponować dowolnie, najważniejsze jest tylko to, by połączyć je roztopionym serem.
Quesadillę z kurczakiem zrobimy z gotowej tortilli pszennej lub kukurydzianej – należy wypełnić ją ulubionymi warzywami, kurczakiem smażonym w przyprawie meksykańskiej, papryką jalapeno i łatwo topiącym się serem. Kolejno całość powinno się podgrzać na patelni, a potem pokroić nożem na kawałki, jak pizzę. Quesadilla z kurczakiem doskonale komponuje się z salsą pomidorową, świeżą kolendrą, kwaśną śmietaną i sokiem z limonki.
Kolejną typową potrawą kuchni meksykańskiej jest taco, którego niezbędnym składnikiem jest tortilla z mąki kukurydzianej uformowana w charakterystyczną muszelkę – taki kształt można łatwo uzyskać poprzez podgrzanie wcześniej wygiętego placka w piekarniku. Jeśli jednak nie chcemy bawić się w samodzielne formowanie łódeczki, możemy także kupić gotowe tacos.
Muszelki wypełnia się farszem meksykańskim, którego skład zależy od fantazji kucharza! Szarpana wieprzowina, mielona wołowina czy kawałki kurczaka? Salsa pomidorowa czy zielone guacamole? Czarna i czerwona fasola, a może dodatek słodkiej kukurydzy i ziarenek granatu? Trudno mówić o uniwersalnym przepisie na tacos, ale to właśnie świadczy o wyjątkowości tego dania meksykańskiego, które można przygotować w zgodzie z preferencjami kubków smakowych!
Szykując meksykańską ucztę nie sposób zapomnieć o tequili – może być podawana w klasyczny sposób, czyli w tzw. shotach z dodatkiem soli i limonki bądź pomarańczy i cynamonu. To także składnik wielu popularnych drinków, jak margarita czy caramba! Przygotujmy się zatem na wyjątkową meksykańską fiestę w domowym zaciszu!
Już 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcejFestiwal Śląskie Smaki to coroczna impreza kulinarna, której celem jest promowanie kuchni śląskiej. W 2023 miała miejsce jego 17. edycja i odbyła się w Jastrzębiu Zdroju, rodzimym mieście Prymatu.
czytaj więcejLato to czas zbiorów ogórków oraz przygotowywanie słoiczków z pysznymi przetworami. Poznaj najlepsze przepisy na ogórki kiszone, konserwowe i małosolne oraz przyprawy, które zagwarantują Ci sukces.
czytaj więcej