Jak przyprawiać mięso mielone?

Wiele uwielbianych przez Polaków dań bazuje na mięsie mielonym. Jednym z nich jest kotlet mielony, który pojawiał się na stole podczas codziennych obiadów. Najczęściej serwuje się go z gotowaną marchewką lub buraczkami. Jego smak jest wyśmienity, zwłaszcza wtedy, gdy jest odpowiednio przyrządzony.

Do dzisiaj kotlety mielone w Polsce są uważane za jedno z bardziej popularnych dań mięsnych, zaraz obok kotleta schabowego. Charakterystyczne dla tej potrawy jest połączenie zmielonego mięsa z surowym jajkiem, cebulą i moczoną bułką.

Czy wiesz, że…

Kotlet mielony regionalnie nazywany jest sznyclem. Tak przyjęło się mówić między innymi w Małopolsce.

Jednak ciekawych inspiracji na wykorzystanie mięsa mielonego nie brakuje, dlatego warto od czasu do czasu skusić się na jego przyrządzenie i urozmaicić swoje menu o kilka pysznych dań. Do takich z pewnością należy pieczeń rzymska, która zapiekana jest z jajkiem. Tak przygotowana potrawa może stanowić nie tylko propozycję wyśmienitego obiadu, ale serwowana na zimno do śniadania czy kolacji. Innym daniem, które można przygotować na bazie mięsa mielonego, są pulpety. Kuchnia polska pomysł na pulpety przyjęła z Włoch, gdzie gotowanie mięsa mielonego jest bardzo popularne. Chociaż w południowej Europie podawane są również jako samodzielna danie lub dodatek do zup, to w naszym kraju przyjęło się je traktować jako element drugiego dania, a na talerzu towarzyszą klopsom nierzadko ziemniaki czy ryż.

Mięso mielone w kuchniach świata

Włoska lasagne, meksykańskie buritto, amerykańskie hamburgery i polski przysmak w postaci kotletów mielonych mają jeden wspólny mianownik: mięso mielone. W różnych zakątkach świata jest ono przyrządzane na różne sposoby i powstają z nich smaczne, sycące i apetyczne dania, które mogą pojawić się na naszych stołach podczas spotkania z przyjaciółmi, czy też w trakcie bardziej uroczystego rodzinnego obiadu.

Kulinarne ciekawostki, czyli czy wiesz, że…

Jednym z podstawowych dań w kuchni holenderskiej są kotlety mielone. Charakteryzują się okrągłym kształtem, często zawijane są w boczek lub polewane sosem zwanym jus.

Podkreśl bukiet smaku swoich potraw

Dania na bazie mięsa mielonego bardzo dobrze współgrają z ziołami, które nadają im wyrazistości. Smak i aromat tych potraw doskonale podkreśla Przyprawa do mięsa mielonego Prymat, skomponowana jest według oryginalnej receptury i jest idealna do przyrządzenia kotletów, zrazów, czy pasztetów. Połączenie papryki słodkiej, czosnku, gorczycy, kolendry, majeranku, tymianku, pieprzu czarnego, chili, rozmarynu i ziela angielskiego gwarantuje wyrazisty smak serwowanych dań. Tak doprawione potrawy z mięsa mielonego będą smakować każdemu, kto ceni pyszne, mięsne przekąski.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies