Nowoczesna odsłona francuskiej kuchni

Kuchnia francuska to przede wszystkim wykwintne połączenia wysokiej jakości produktów. Francuzi znani są ze swojej miłości do dobrego jedzenia. Surowiec to w tym przypadku podstawa, która świadczy o poziomie wydawanych dań i kucharza. W wytrawnej kuchni francuskiej w zależności od regionu spotkamy wyśmienite sery, ryby oraz wina. W odróżnieniu do cięższych i sycących tradycyjnych dań, odnajdziemy także potrawy lekkie, jak na przykład sałaty, które są nie tylko zdrowe, ale także prostsze i przystępniejsze w przygotowaniu.

Współcześnie, lekko i sałatkowo

Zasługa końcowego efektu serwowanych dań to także przyprawy. Typowe dla tamtejszego obszaru są bazylia, oregano, estragon czy tymianek. Stanowią nie tylko urozmaicenie i podkreślenie smaku w przypadku bardziej treściwych dań, ale także świetnie komponują się ze świeżością sałaty i innych warzyw. U Francuzów, będących jednymi z wytyczających trendy w kulinariach współczesna odsłona kuchni to dania lżejsze i szybsze w przygotowaniu.  Sałaty to doskonała tego reprezentacja. Doprawione bardzo klasycznym, lecz dobrze łaczącym się vinaigrette gwarantują degustującym smak pełny, kompletny i harmonijny. Bazę dla takiej smakowitej zalewy sałatkowej zawarto w Sosie sałatkowym francuskim. Aromatyczna kompozycja pozwoli Wam na chwilę przenieść się do słonecznej Prowansji, gdzie uprawiane są dojrzewające na słońcu pomidory, papryka i jedne z najlepszych na świecie oliwek, z których produkowana jest aromatyczna obecna w niemalże każdym francuskim śniadaniu i lunchu oliwa. Zmieszana z ziołami przyprawia sałaty, wędzone ryby czy stanowi idealny sos do maczania w nim chrupiących bagietek.

Sałaty to obecnie we Francji danie serwowane podczas lunchów czy obiadów. Bywa, że uzupełnia się je także omletami czy kanapkami z serami bądź mięsem – a to wszystko dla spragnionych treściwszego, bardziej kalorycznego posiłku.

Wymieszaj i gotowe!

Sos sałatkowy francuski w formie gotowej do użycia otrzymujemy w sposób bardzo prosty – łącząc zawartość opakowania z trzema łyżkami oliwy z oliwek bądź oleju oraz trzema łyżkami wody. Drugą opcję stanowi wymieszanie go z jogurtem naturalnym. W każdym przypadku sos należy odstawić na 10 minut, aby składniki mogły się ze sobą dobrze połączyć. Otrzymaną zalewę wystarczy już tylko delikatnie zmieszać z sałatką. Uwydatni smak i nada bardziej zdecydowany charakter bardzo prostej sałatce przygotowanej z sałaty, ogórka, pomidora i czerwonej cebuli. Jeśli to nas nie satysfakcjonuje, nic straconego. Przywilejem miłośnika sałatek jest eksperymentowanie w poszukiwaniu ulubionego smaku. Sałaty są dziedziną pojemną i bardzo otwartą na ludzi z fantazją.

Rodem z Lazurowego Wybrzeża

Godną przedstawicielką sałat z francuskim rodowodem, którą zajadają się na całym świecie jest Salade niçoise  czyli sałatka nicejska. Pierwotnie podawano ją powracającym z morza rybakom, aby zaspokoić głód i wynagrodzić trudy ciężkiego dnia. Można ją traktować jako kompletny posiłek, który pozostawi nas w stanie błogiego nasycenia żołądka. W jej składzie znajdują się jajka ugotowane na twardo, bób, anchois, tuńczyk, zielona i żółta papryka, odrobina czosnku oraz czarne oliwki. Zamiast tuńczyka zastosować można wędzonego łososia. Ta sałata, jak wiele przedstawicielek tej dziedziny, jest podatna na wariacje, na które pozwolić sobie może nie tylko kucharz w restauracji, ale także każdy gotujący pod własnym dachem.

Więcej artykułów

Zarządzaj plikami cookies