Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejCzas na sałatkę do słoika! Ale nie jarzynową przygotowaną przez mamę i zabraną na wynos, tylko zrobioną samodzielnie, pyszną sałatkę na zimę! Główną rolę w każdym przepisie odgrywa octowa zalewa konserwująca świeże warzywa i pozwalająca im zachować wartości odżywcze. Gotowi na witaminową bombę w środku zimy?
Sezon na ogórki w pełni. Przydomowe warzywniki zielenią się od podłużnych warzyw, a straganowe stoiska oferują różne odmiany – do jedzenia na świeżo, kwaszenia i marynowania. W tym przypadku interesują nas te ostatnie, które zapakujemy do słoików, by przypominały nam słoneczne dni.
Ogórki konserwowe i korniszony (czyli też ogórki konserwowe, tylko że mniejsze) robi się z dodatkiem wielu warzyw i przypraw – koper, chrzan, gorczyca biała, pieprz czarny, ziele angielskie, czosnek i marchew są niezbędne, by nadać przetworom charakterystyczny smak. To właśnie te składniki należy umieścić w słoikach w pierwszej kolejności, ale o wiele łatwiej jest dodać 2 łyżki mieszanki do marynowania ogórków Prymat do każdego z litrowych pojemników. Teraz można ułożyć w nich umyte ogórki – pionowo i dość ciasno. Następnie całość należy uzupełnić zalewą z wody (1,5 l), octu 10% (250 ml), cukru (3 łyżki) i soli (1 łyżka). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 3-5 minut i… wcinamy! Ogórki konserwowe są od razu gotowe do spożycia!
Świeże ogórki przed marynowaniem można obrać i pokroić na słupki lub plasterki, a także dodawać do nich przyprawy, np. curry lub chilli i w ten sposób zyskać kilka różnych sałatek na zimę.
Latem cukinia jest tak tania, że kupujemy ją kompulsywnie, kończąc z kilkoma kilogramami w siatkach w kuchni. Przejeść taką ilość nie sposób, więc warto z niej zrobić sałatkę z cukinii do słoików. Warzywa należy umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić i odstawić, by puściła soki – te później musimy odlać. Aby cukinia nie czuła się samotna, do sałatki na zimę można dodać startą marchew, paprykę (najlepiej żółtą i czerwoną) pokrojoną w paseczki i cebulę. Sałatka z cukinii do słoików w octowej zalewie urozmaici każde danie feerią kolorów na talerzu!
Ceny papryki poza sezonem potrafią zwalić z nóg. Wtedy warto sobie przypomnieć o słoiczkach wypełnionych idealnie czerwoną, lekko octową papryką w kawałkach. Pasuje do kanapek czy do sałatki i wybornie smakuje solo. Aby wzbogacić smak papryki, do słoików warto dodać cebulę, czosnek, marchewkę, papryczkę chilli dla podkręcenia ostrości, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i liście laurowe. Wszystko zamarynuje zalewa octowa, dzięki której nasze oszczędności nie zostaną roztrwonione na świeżą paprykę.
Ostatnim punktem jest sałatka na zimę z tego, co zostało nam w lodówce, czyli sałatka wielowarzywna. Kapusta, papryka, marchewka, ogórek, fasolka szparagowa, a nawet kalafior – trafić do niej mogą różne składniki, a komponując mieszankę do słoika, powinniśmy kierować się głównie przekonaniami żywieniowymi naszych kubów smakowych.
Zalewa octowa pozwala cieszyć się smakiem letnich warzyw przez cały rok – doceńmy to i przygotujmy sałatki do słoików, pod którymi ugną się półki w spiżarni!
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej