Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejSolimy dania śniadaniowe, obiady, kolacje, dodajemy sól do deserów. Wśród wielu dostępnych na rynku rodzajów tego produktu, szczególną uwagę zwracają najbardziej powszechna, zwykła sól kamienna oraz sól himalajska. Trudno byłoby się obejść bez tej przyprawy, ale jaką sól wybrać?
Sól to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Nie tylko dodaje smaku potrawom, ale ma też szereg cech, które sprawiają, że jest niezastąpiona w kuchni. Na początek trzeba wspomnieć o jej właściwościach konserwujących. Sól to naturalny konserwant, który przedłuża czas spożycia mięs, ryb czy warzyw. Co więcej, sól przyciąga i zatrzymuje wilgoć. Ze względu na właściwości higroskopijne wykorzystuje się ją w procesie suszenia żywności. Niektóre rodzaje soli, m.in. sól himalajska zawierają dodatkowe minerały – potas, wapń i magnez, które mają dobry wpływ na nasz organizm.
Często zadajemy sobie pytanie: czy sól jest zdrowa? To źródło ważnych dla organizmu człowieka minerałów, takich jak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod. Sól ma również znaczenie w regulowaniu gospodarki wodno–elektrolitowej. Jest ona potrzebna w diecie, jednak w odpowiednich ilościach.
Sól kuchenna towarzyszy nam w codziennym gotowaniu. Posolicie nią wodę na ziemniaki, ryż czy makaron. Będzie świetna do zup, sosów, sałatek. Jest drobna i ma czysty, słony smak. Po Sól kamienną spożywczą Prymat sięgnijcie zarówno do doprawiania potraw w czasie gotowania, jak i na talerzu. To bardzo uniwersalny produkt, niezastąpiony w kuchni.
Jest wydobywany w kopalniach soli i nie poddaje się go żadnej obróbce chemicznej.
Sól himalajska Prymat to świetna alternatywa dla tradycyjnej, kuchennej soli. Ma piękny, różowy kolor, który zawdzięcza tlenkowi żelaza. Duże kryształki nie tylko intensywnie smakują, ale też pięknie prezentują się w daniach. Z tego względu sól himalajską wykorzystuje się przede wszystkim do doprawiania już gotowych potraw, np. sałatek, kanapek, zapiekanek. Ten rodzaj soli doskonale sprawdza się też w przygotowaniu deserów – do sosów czekoladowych i owocowych czy też karmelu.
Oba rodzaje soli mają swoje miejsce w kuchni i warto mieć je pod ręką. To, którą wybrać, zależy od rodzaju potrawy i oczekiwanego efektu. Szybkie i równomierne doprawienie w codziennym gotowaniu zapewni Wam sól kamienna. Z kolei sól himalajska pomoże pięknie wykańczać potrawy. Jej różowa barwa i grubsza tekstura świetnie prezentują się na talerzu.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej