Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejBoże Narodzenie to niewątpliwie najważniejsze, najbardziej uroczyste i tradycyjne polskie święto. Głównym akcentem wciąż pozostaje wieczerza wigilijna, którą spędzamy w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole pełnym postnych przysmaków.
Na polskich stołach w ten wyjątkowy wieczór wciąż jeszcze króluje karp (smażony lub w galarecie), śledź w oleju, ryba po grecku, wigilijny barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kutia i inne potrawy przygotowywane w ten wieczór zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycją.
Podczas gdy na wigilijnym stole wszystkie potrawy są bezmięsne, tak przez pozostałe dwa dni na świątecznych stołach królują różnego rodzaju mięsiwa - pieczone, duszone, smażone… Aby pokreślić wyjątkowość i uroczysty charakter świąt sięga się po bardziej wykwintne potrawy. Na stołach goszczą pieczone kurczaki, kaczki i gęsi, różnego rodzaju pieczenie z wołowiny czy wieprzowiny, aromatyczne gulasze i potrawki na przykład w królika, tradycyjne rolady, devolaye czy też kotlet schabowy. Do mięs warto podać kapustę czerwoną lub buraczki z aromatycznymi dodatkami czy też lekkie sałaty. Warto też podać purée z ziemniaków, zielonego groszku i bazyliowego pesto, obsmażone kopytka na maśle z rozmarynem czy też pieczone ziemniaczane łódeczki. Można tez wykorzystać ringi do dekoracyjnego zaserwowania ryżu czy kaszy.
By perfekcyjnie przygotować się na nadejście świąt polecamy nasze ŚWIĄTECZNE INSPIRACJE KULINARNE.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej