Marynata w płynie na smak w Twojej kuchni! Poznaj jej uniwersalne zastosowanie
Zobacz, jak wykorzystać marynaty płynne Prymat – zarówno podczas grilla, jak i w codziennym gotowaniu. Podpowiemy Ci, do jakich dań pasują idealnie.
czytaj więcej12 października w Warszawie odbył się prestiżowy konkurs „Kulinarne Mistrzostwa Polski”. Pierwsza edycja zawodów towarzyszyła 9. Międzynarodowym Targom WorldHotel. Mecenasem wydarzenia została marka Prymat GastroLine, a jego Ambasadorem Robert Sowa.
W walce o zaszczytny tytuł udział wzięło dwunastu kucharzy wyłonionych w preselekcjach - wśród nich znaleźli się zarówno uczniowie szkół gastronomicznych, jak i zawodowi kucharze, na co dzień pracujący w restauracjach w całej Polsce. Imprezę prowadził Robert Sowa, pomysłodawca konkursu, oraz Paweł Pochwała.
Kulinarnym mottem przewodnim zawodów były następujące produkty: polędwiczki wieprzowe, ślimaki, świeże warzywa i owoce, a także kawa, która, jak się okazuje wyśmienicie współgra nie tylko z deserami, ale również z mięsem.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować dwanaście talerzy degustacyjnych, a przy tym wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku oraz wysoką estetyką podania. Finalny efekt przygotowanej potrawy oceniało zarówno jury profesjonalne, jak i degustacyjne. Szefowie kuchni, w tym: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Andrzej Polan Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak, koncentrowali się na aspektach związanych z organizacją pracy, techniką wykonania i rzecz jasna na efekcie końcowym, zarówno w kwestii walorów smakowych, jak i estetyki podania. Jury degustacyjne, w którym znaleźli się: Małgorzata Ohme, Zygmunt Chajzer, Tomasz Iwan, Mateusz Borek, Agustin Egurrola i Tomasz Olejniczak, oceniało przede wszystkim smak przygotowanej potrawy.
Spośród wszystkich uczestników jury wyłoniło tylko trzech najlepszych kucharzy. Trzecie miejsce zajęła Aleksandra Siekierko - dwudziestoletnia adeptka sztuki kulinarnej, na drugim miejscu znalazł się Grzegorz Miśta - kucharz restauracji Hotelu Fabryka Wełny z Pabianic. Z kolei najwyższe miejsce na podium zajął Paweł Laśkiewicz, dwudziestolatek z Bydgoszczy, pracujący w Hotelu Bohema.
Zobacz, jak wykorzystać marynaty płynne Prymat – zarówno podczas grilla, jak i w codziennym gotowaniu. Podpowiemy Ci, do jakich dań pasują idealnie.
czytaj więcejPrzygotuj sezonowe przetwory z dodatkiem naszej nowości: mieszanki do ogórków konserwowych z curry. To szybki i prosty sposób na wzbogacenie przetworów o nieoczywisty, egzotyczny smak.
czytaj więcejZapoznaj się z nowymi produktami marki Prymat: przyprawą do zupy pomidorowej oraz przyprawą do sosu po bolońsku.
czytaj więcej