Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejW ostatni weekend wakacji, 28 i 29 sierpnia 2010 roku, ekipa „Lata z Radiem” zawitała w Gniewie i Ostródzie.
Organizatorzy imprezy po raz kolejny zaproponowali mieszkańcom i gościom obu miejscowości szereg atrakcji, wśród których znalazły się między innymi koncerty Formacji Nieżywych Schabuff, zespołu Blue Cafe, Stachursky-ego i Kabaretu Młodych Panów. Imprezy poprowadzili: Roman Czejarek i Zygmunt Chajzer.
Oprócz koncertów znanych polskich gwiazd muzycznych „Lato z Radiem” przygotowało wiele dodatkowych atrakcji. W sobotę stadionie w Gniewie, a w niedzielę w Ostródzie nie zabrakło akcentów kulinarnych, czyli poczęstunku dla publiczności, przygotowanego przez szefa wakacyjnego gotowania - Roberta Sowę i jego ekipę w składzie: Konrad Birek, Konrad Kornaszewski, Krzysztof Baranowski i Krzysztof Karczewski.
Dzięki licznym sponsorom (Norge, Prymat, Smak, Lazur, Konspol i Hortex), ekipa kulinarnego TIR-a serwowała łososia norweskiego, warzywa oraz piersi i grillowane skrzydełka z kurczaka z aromatycznymi sosami przygotowanymi na bazie serów pleśniowych. Smak wszystkich dań wzbogacono przyprawami firmy Prymat – jednego z głównych patronów tegorocznej trasy „Lata z Radiem”.
W niedzielne popołudnie do stałego kulinarnego teamu dołączył również pan Andrzej Bartmański, który po raz kolejny z pełnym zaangażowaniem włączył się do pracy, pomagając w przygotowaniu czterech tysięcy porcji dań serwowanych publiczności.
Podczas imprezy w Ostródzie na stoisku promocyjnym firmy Lazur można było obserwować kulinarne zmagania niecodziennego duetu. Katarzyna Michalak (PR Manger Roberta Sowy) wraz z Zenonem Michasiem (prezesem SM Lazur) przygotowała na oczach widzów spaghetti z sosem z sera pleśniowego i łososiem norweskim. Zdaniem degustującej potrawę publiczności makaron smakował wyśmienicie. Broszury zawierające przepis, na podstawie którego przyrządzono spaghetti, podobnie jak dania degustacyjne, zniknęły w bardzo szybkim tempie.
Podczas finałowej imprezy w Ostródzie cała ekipa uczestnicząca w tegorocznej trasie „Lata z Radiem” zrobiła sobie pamiątkowe zdjęcie. Scena, która wydaje się być ogromna wypełniona była po same brzegi. To pokazuje, jak wiele osób uczestniczyło w tym przedsięwzięciu, aby co tydzień we wszystkie weekendy wakacji, dostarczyć emocji mieszkańcom i turystom goszczącym w odwiedzonym przez "Lato z Radiem" miejscowościach.
Nie zabrakło też specjalnego programu dla dzieci, który poprowadził Pan Japa i licznych atrakcji dla najmłodszych przygotowanych na stoiskach sponsorskich. Dzieci mogły uczestniczyć w zabawach zaproponowanych przez firmy: Norge, Lazur i Cyfra+.
Wszyscy odwiedzający mieli również okazję przekonać się, jak zachowuje się samochód podczas dachowania. Symulator dachowania pojawiał się podczas trasy koncertowej „Lata z Radiem” w ramach kampanii społecznej „Prędkość zabija! Włącz myślenie!”, prowadzonej przez Ministerstwo Infrastruktury i Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.
To był już ostatni weekend z „Latem z Radiem” w tym roku. Na kolejną edycję tej znanej i popularnej trasy koncertowej zapraszamy za rok! Do zobaczenia!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcejPoznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcej