Aktualności

Mój przepis na…: Żur Staropolski z białą kiełbasą i jajkiem, odc. 19

Niegdyś żur staropolski jadano na śniadania, szczególnie w chłodne zimowe poranki. Dzisiaj jednak kojarzymy go z okresem Wielkanocny, kiedy to zawsze wiedzie prym na świątecznym stole. Robert Sowa przedstawia pomysł na tradycyjny żur z nieklasycznymi dodatkami – jajami przepiórczymi i pudrem z suszonych borowików. 

Tradycyjny polski żur powinien być przygotowany na wcześniej sporządzonym zakwasie – obowiązkowo wykonanym z mąki żytniej z wyjątkowymi dodatkami w postaci białej kiełbasy i jaj. Robert Sowa chcąc nadać temu staropolskiemu daniu nutę nowoczesności, zastępuje jaja kurze jaja przepiórczymi. Będzie to być może niewielka, ale smaczna odmiana.

Pamiętaj, aby zapobiec pęknięciu kiełbasy w trakcie gotowania, przed włożeniem jej do garnka należy ją nakłuć.

Dla wyregulowania kwaskowatości zupy można dodać 2-3 łyżki chrzany tartego, który sprawi, iż żur będzie nieco bardziej ostry w smaku.  Nie można zapomnieć także o sporej ilości czarnego pieprzu i majeranku. Są to bezsprzecznie dwie główne przyprawy, bez których żurek nie nabierze charakterystycznego wyjątkowego aromatu i smaku.

Aby uzyskać kremową konsystencję, apetyczny wygląd i zagęścić żur, można użyć śmietany 30-procentowej.

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek na stronie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies