Aktualności

Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23

Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy – w formie tzw. pierwszego dania. Dla niektórych natomiast zupa wystarczy za cały obiad. Jednych i drugich zachwyci propozycja zupy krem, na którą złożą się polskie smaki – pietruszka, jabłka oraz miód lipowy.

Bazą dla zupy są zapieczone razem w naczyniu żaroodpornym jabłka, pietruszka z dodatkiem miodu lipowego oraz oleju z suszonych pomidorów. Obowiązkowym dodatkiem i jednocześnie przyprawą, która komponuje się tak dobrze jak żadna inna, jest lubczyk. To on wzmacnia i jednocześnie wydobywa aromat z pozostałych składników. Zwieńczeniem całości, a jednocześnie celnym kontrapunktem jest dodatek sera owczego oraz świeżej natki pietruszki. Pyszna, sycąca i prawdziwie polska potrawa.

Przepis i odcinek na stronie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies