Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejPodroby w kuchni staropolskiej zajmowały czołowe miejsce. Chociaż przez chwilę straciły swoją popularność, to obecnie znów przeżywają prawdziwy renesans. Dlatego warto od czasu do czasu się w nich rozsmakować, przygotowując na rozmaite sposoby. Robert Sowa zdradza swój pomysł na kruchą, delikatną i pyszną wątróbkę pieczoną!
Wątróbka drobiowa to z pewnością jeden z bardziej popularnych rodzajów podrobów. Można przygotowywać ją na kilka sposobów – chociaż najczęściej podawana jest na talerzu w towarzystwie smażonej cebulki. Robert Sowa zdradza jednak przepis, który pozwoli przygotować ją nieco inaczej. W charakterze dodatków idealnie komponują się z wątróbką jabłka- najlepiej szara reneta, pieczarki, a do dekoracji koniecznie należy użyć chrzanu żurawinowego i mizuny, czyli zioła, którego smak jest podobny do szczawiu i rzodkiewki.
Aby wątróbka drobiowa doskonale smakowała wcale nie należy jej wcześniej marynować. Wystarczy jedynie pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze zawsze warto namoczyć wątróbkę przed smażeniem w mleku. Prosty zabieg, ale sprawi, że mięso nie będzie gorzkie w smaku, tylko delikatne i kruche. Co więcej wątróbkę najlepiej solić pod sam koniec jej przyrządzania. Tak przygotowane danie będzie smaczne i wyjątkowe!
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej