Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejPodroby w kuchni staropolskiej zajmowały czołowe miejsce. Chociaż przez chwilę straciły swoją popularność, to obecnie znów przeżywają prawdziwy renesans. Dlatego warto od czasu do czasu się w nich rozsmakować, przygotowując na rozmaite sposoby. Robert Sowa zdradza swój pomysł na kruchą, delikatną i pyszną wątróbkę pieczoną!
Wątróbka drobiowa to z pewnością jeden z bardziej popularnych rodzajów podrobów. Można przygotowywać ją na kilka sposobów – chociaż najczęściej podawana jest na talerzu w towarzystwie smażonej cebulki. Robert Sowa zdradza jednak przepis, który pozwoli przygotować ją nieco inaczej. W charakterze dodatków idealnie komponują się z wątróbką jabłka- najlepiej szara reneta, pieczarki, a do dekoracji koniecznie należy użyć chrzanu żurawinowego i mizuny, czyli zioła, którego smak jest podobny do szczawiu i rzodkiewki.
Aby wątróbka drobiowa doskonale smakowała wcale nie należy jej wcześniej marynować. Wystarczy jedynie pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze zawsze warto namoczyć wątróbkę przed smażeniem w mleku. Prosty zabieg, ale sprawi, że mięso nie będzie gorzkie w smaku, tylko delikatne i kruche. Co więcej wątróbkę najlepiej solić pod sam koniec jej przyrządzania. Tak przygotowane danie będzie smaczne i wyjątkowe!
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejNowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcej