Nowa odsłona serwisu Doradcasmaku.pl
Odświeżona szata graficzna, lepsze dostosowanie do użytkowników mobile, nowe funkcje- sprawdź co czeka na Ciebie w nowej wersji serwisu Doradcasmaku.pl!
czytaj więcejBiała fasola w kuchni ma nieocenione możliwości. Bogata w białko roślinne, nie tylko dostarcza potrzebnych wartości odżywczych, ale też pozwala na przygotowanie wielu smacznych i sycących dań. Chociaż najpopularniejszą wariacją z jej udziałem w kuchni polskiej jest fasolka po bretońsku, to warto wyruszyć na poszukiwanie innych równie udanych kompozycji. Robert Sowa proponuje jej połączenie z żeberkami i wiejską kiełbasą.
Dania jednogarnkowe w Polsce zyskują w ostatnich latach popularność. Dawniej królował bigos i fasolka po bretońsku, natomiast teraz coraz chętniej decydujemy się na testowanie nowych smaków i połączeń. Głównym składnikiem w takich potrawach najczęściej jest biała fasola lub kapusta kiszona. Nad tą pierwszą opcją warto zatrzymać się nieco dłużej, ponieważ jest niezwykle zdrowa.
Biała fasola jest bogata m.in. w białko roślinne, stąd też nikogo nie dziwi fakt, iż w diecie wegetarian z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce. Ale to nie jedyna jej zaleta. Pozwala również poprawić koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Nie można jednak zapomnieć o tym, że dania z fasolą w roli głównej należą do dań ciężkostrawnych, dlatego pod koniec gotowania warto dodać majeranek, który wpływa na wsparcie procesów trawiennych.
Dla lubiących szybkie, sycące i niezwykle aromatyczne połączenie Robert Sowa poleca potrawkę z białej fasoli. Będzie to alternatywa dla klasycznych i lubianych przez Polaków dań jednogarnkowych. Pobudzi zmysł powonienia i zachwyci wyjątkowym smakiem. Przygotowując tę potrawę, warto pamiętać o tym, aby białą cebulę zastąpić czerwoną – dzięki czemu uzyskamy bardziej wyrazisty smak. Nie należy obawiać się również dodania dużej ilości czosnku, który idealnie współgra z sycącymi i rozgrzewającymi pysznościami. Natomiast dla uzyskania apetycznego koloru warto sięgnąć po słodką paprykę. Finał takiej kompozycji, to aromat wędzonych żeberek w kuchni oraz smaczne i szybkie danie na talerzu. Polecamy!
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Odświeżona szata graficzna, lepsze dostosowanie do użytkowników mobile, nowe funkcje- sprawdź co czeka na Ciebie w nowej wersji serwisu Doradcasmaku.pl!
czytaj więcejPieczenie świątecznych pierniczków to obowiązkowy punkt przedświątecznych przygotowań. Sprawdź co zrobić, aby pierniczki były wyjątkowo smaczne, aromatyczne i piękne!
czytaj więcejJuż 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcej