Aktualności

Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Gęsina nie tylko na świętego Marcina! Zdradzimy Wam wspólnie z Robertem Sową sekret, że gęsina faszerowana jabłkiem i gruszką to murowany sukces. Chcesz zastosować starą, lecz zawsze sprawdzoną metodę „przez żołądek do serca”? Z gęsiną zawsze Ci się powiedzie – oczarujesz ukochaną osobę, dziecko-niejadka, a nawet teściów!

Robert Sowa prezentuje przepis bardzo klasyczny, mocno osadzony w kuchni staropolskiej – mianowicie gęś faszerowaną jabłkami i gruszkami oraz obficie doprawioną cynamonem, czosnkiem, tymiankiem, chili, a także żurawiną i miodem. Dzięki takiemu nadzieniu oraz długiemu procesowi pieczenia mięso stanie się soczyste, a każdy kęs dosłownie rozpłynie się w ustach. Tego dania długo nie zapomnicie. Gęś zawiera najwyższy procent tłuszczu spośród gatunków drobiu, jednakże jest on bardzo zdrowy. Ma dużo korzystnych kwasów jedno- i wielonienasyconych oraz korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Warto jeść gęsinę nie tylko od święta.

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies