Aktualności

Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17

Drób to jedno z bardziej popularnych rodzajów mięs. Głównie wybieramy mięso z kurczaka lub indyka. Jednak równie pyszną propozycją jest kaczka, którą można w prosty i szybki sposób przygotować. Robert Sowa radzi, jak przyrządzić pierś z kaczki po myśliwsku!

Jeśli szukacie pomysłu na wykwintne danie, warto wybrać pierś z kaczki. Można przygotować ją dosłownie w kilka chwil, ponieważ jest prosta i nieskomplikowana. Aby jednak wyszła soczysta i delikatna, należy pamiętać o tym, aby przed smażeniem ponacinać jej skórę. Czas pieczenia piersi z kaczki w piekarniku to w zależności od piekarnika i ilości mięsa około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.

Pierś z kaczki doskonale komponuje się ze śliwkami, które nadają jej wyjątkowy charakter. Nie bez znaczenia pozostaje też wybór składników do marynaty. Obowiązkowo olej rzepakowy, musztarda rosyjska, miód i Przyprawa do drobiu po myśliwsku – nadadzą mięsu niesamowity aromat. Tak przygotowana kaczka będzie idealna jako propozycja na codzienny obiad, jak też bardziej uroczysty.

Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki ze skórą
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Duszone śliwki:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
600 g pokrojonych świeżych śliwek bez pestek <mogą być mrożone>
500 ml wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Laska wanilii Prymat
Przyprawa do grzanego piwa i wina Prymat

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies