Aktualności

Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

Dzisiejsze danie to według Roberta Sowy kwintesencja polskiej kuchni. To, co w niej najlepszego, czyli kasza gryczana, borowiki, szalotka oraz aromatyczna kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dopasowanych przypraw wypełnią wnętrze kapusty. Jeśli ktoś lubi gołąbki, na pewno spodoba mu się taka wersja.

Aromat i zapach nada potrawie ulubione zioło Roberta Sowy – majeranek, natomiast odrobinę pikanterii osiągniemy dzięki papryce ostrej. Ugotowaną wcześniej, a następnie blanszowaną w zimnej wodzie kapustę – włoską lub białą – faszerujemy pysznym nadzieniem i takie „zawiniątka” układamy w naczyniu żaroodpornym umieszczamy w piekarniku.

W programie prowadzący odpowiedział także na pytanie Pani Krystyny z Podkarpacia o to, jak przyrządzić kaszę gryczaną przed podaniem. Otóż produkt ten można podsmażyć bądź uprażyć, a esencjonalnym i treściwym dodatkiem może być cebula i boczek oraz wpływający na aromat liść laurowy i ziele angielskie. Kasza jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też bardzo inspirująca.

Zobacz przepis i odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies