Dwie nowości w duchu ulubionych dań obiadowych Polaków
Zapoznaj się z nowymi produktami marki Prymat: przyprawą do zupy pomidorowej oraz przyprawą do sosu po bolońsku.
czytaj więcejCzy znacie prababkę tak popularnego dzisiaj burgera? Dzisiaj zaskoczymy Was niezwykłą kanapką o rodowodzie typowo krakowskim. Jej wnętrze stanowi karkówka doprawiona aromatycznym kminkiem, podawana w bułce, która potrafi wchłonąć solidną porcję sosu. Znajdą się tam także wzbogacające smak dodatki – smażone: cebulka, pieczarki i ogórki konserwowe. Taki prawdziwy hamburger z grodu Kraka. Musicie koniecznie spróbować.
Maczanka ma na „karku” kawał konkretnej historii. Była popularna już w XVII w., kiedy to zajadali się nią głównie fiakrzy (dorożkarze), ale także studenci. Dzisiaj maczanka krakowska w swoim rodzimym mieście sprzedawana jest zarówno jako jedna z czołowych pozycji „street foodu”, jak i w renomowanych restauracjach. Koniecznie trzeba jej skosztować przy okazji wizyty w Krakowie. Wszystkim, którzy jednak nie wybierają się tam w najbliższym czasie, proponujemy wspólnie z Robertem Sową przygotowanie pysznej maczanki krakowskiej w domowych warunkach. Nie będzie to wcale proces skomplikowany, lecz wymagający zachowania kilku zasad. Przede wszystkim o aromacie i wspaniałym smaku karkówki przesądza marynata – bardzo prosta, lecz składająca się z kilku ważnych składników. Jakich? Przeczytajcie cały przepis poniżej.
Zapoznaj się z nowymi produktami marki Prymat: przyprawą do zupy pomidorowej oraz przyprawą do sosu po bolońsku.
czytaj więcejDowiedz się, jak przygotować domowe masło czosnkowe z dodatkiem naszej aromatycznej nowości: Przyprawy do masła Prymat! Podpowiemy również, do jakich dań sprawdzi się idealnie.
czytaj więcejSprawdź, jakie produkty Prymat musisz mieć pod ręką szykując pyszne dania z grilla.
czytaj więcej