Nowa odsłona serwisu Doradcasmaku.pl
Odświeżona szata graficzna, lepsze dostosowanie do użytkowników mobile, nowe funkcje- sprawdź co czeka na Ciebie w nowej wersji serwisu Doradcasmaku.pl!
czytaj więcejCzy znacie prababkę tak popularnego dzisiaj burgera? Dzisiaj zaskoczymy Was niezwykłą kanapką o rodowodzie typowo krakowskim. Jej wnętrze stanowi karkówka doprawiona aromatycznym kminkiem, podawana w bułce, która potrafi wchłonąć solidną porcję sosu. Znajdą się tam także wzbogacające smak dodatki – smażone: cebulka, pieczarki i ogórki konserwowe. Taki prawdziwy hamburger z grodu Kraka. Musicie koniecznie spróbować.
Maczanka ma na „karku” kawał konkretnej historii. Była popularna już w XVII w., kiedy to zajadali się nią głównie fiakrzy (dorożkarze), ale także studenci. Dzisiaj maczanka krakowska w swoim rodzimym mieście sprzedawana jest zarówno jako jedna z czołowych pozycji „street foodu”, jak i w renomowanych restauracjach. Koniecznie trzeba jej skosztować przy okazji wizyty w Krakowie. Wszystkim, którzy jednak nie wybierają się tam w najbliższym czasie, proponujemy wspólnie z Robertem Sową przygotowanie pysznej maczanki krakowskiej w domowych warunkach. Nie będzie to wcale proces skomplikowany, lecz wymagający zachowania kilku zasad. Przede wszystkim o aromacie i wspaniałym smaku karkówki przesądza marynata – bardzo prosta, lecz składająca się z kilku ważnych składników. Jakich? Przeczytajcie cały przepis poniżej.
Odświeżona szata graficzna, lepsze dostosowanie do użytkowników mobile, nowe funkcje- sprawdź co czeka na Ciebie w nowej wersji serwisu Doradcasmaku.pl!
czytaj więcejPieczenie świątecznych pierniczków to obowiązkowy punkt przedświątecznych przygotowań. Sprawdź co zrobić, aby pierniczki były wyjątkowo smaczne, aromatyczne i piękne!
czytaj więcejJuż 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcej