Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejDelikatne mielone mięso indycze z urozmaicającymi smak dodatkami ucieszy każdego. Podane ze smakowitym sosem z pomidorów pelati zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Potrawie nadamy śródziemnomorski akcent, dodając cierpkie oliwki zielone i czarne oraz posypując całość aromatycznym parmezanem.
Dla Roberta Sowy inspiracją do przygotowania tej potrawy była wyprawa na Sycylię. To tam skosztował dania, które zaważyło na kształcie dzisiejszej propozycji. Dopełnieniem aromatów królujących w sosie będą dobrane przyprawy: nie tylko przyprawa do indyka, papryka słodka mielona, bazylia, ale także oregano, nadające prawdziwie włoski charakter.
Uformowane i obtoczone w mące klopsiki smażymy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wcześniej przygotowanym włoskim sosem. Całość posypaną parmezanem umieszczamy na 10 minut w piekarniku. Potem już tylko pięknie układamy na talerzu, dekorując danie odrobiną czegoś zielonego, na przykład natki pietruszki.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej