Michel Moran wraca w XIX edycji “Doradcy Smaku”!
Już 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcejWłoskie scallopine di maiale czy polskie eskalopki wieprzowe to nic innego jak rozbite mięso i obsmażone w tłuszczu. Eskalopki mogą być zarówno z mięsa kurczaka, wieprzowego czy indyka, jak i z ryby. Są szybkie w przygotowaniu, a zarazem sycące. Świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i kluskami. W dzisiejszym odcinku programu Robert Sowa przygotował męską kuchnię dla każdego kibica – rozbity schab marynowany w piwie.
Podczas przygotowywania eskalopek rozbijamy mięso tłuczkiem na desce. Żeby uniknąć niepotrzebnego zabrudzenia kuchni, warto przykryć mięso folią spożywczą lub włożyć do worka, dzięki czemu mięso nie będzie chlapać na około.
Do tak przygotowanego mięsa warto przygotować sos, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kruche. Jedna z naszych użytkowniczek zapytała jaki sos będzie najlepszy do eskalopek? Powinien to być wyrazisty sos. Oczywiście świetnie sprawdzą się np. z sosem grzybowym, ale Robert Sowa tym razem proponuje sos z suszonych śliwek duszonych w piwie.
Do tak przygotowanego mięsa podajemy lekką sałatkę i np. ziemniaki. Smacznego!
Już 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcejFestiwal Śląskie Smaki to coroczna impreza kulinarna, której celem jest promowanie kuchni śląskiej. W 2023 miała miejsce jego 17. edycja i odbyła się w Jastrzębiu Zdroju, rodzimym mieście Prymatu.
czytaj więcejLato to czas zbiorów ogórków oraz przygotowywanie słoiczków z pysznymi przetworami. Poznaj najlepsze przepisy na ogórki kiszone, konserwowe i małosolne oraz przyprawy, które zagwarantują Ci sukces.
czytaj więcej