Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejTa potrawa trafi w gust wegetarian, lecz nie tylko. W końcu nawet mięsożercy nie zawsze mają ochotę na mięso. Dzięki programowi „Mój przepis na…” będziemy się starali przekonać jeszcze nieprzekonanych do jedzenia kaszy w różnej postaci. Dzisiaj dodatkiem do niej są brokuły, pieczarki oraz aksamitny kremowy sos na bazie serka topionego.
Danie bardzo łatwe i stosunkowo szybkie do przygotowania, gdy zdecydujemy się na smażenie na dwóch patelniach. Na jednej smażymy na oleju rzepakowym, oleju z suszonych pomidorów cebulę, pod koniec smażenia dodając wino białe wytrawne. Dzięki takim łączeniom poddawanym wysokiej temperaturze otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która przeniknie potrawę. Na koniec na tę patelnie dodajemy serek topiony, który rozpuści się i stworzy pyszny aksamitny sos. Aby symfonia smaków była kompletna, należy dodać odpowiednie przyprawy. I w tym przypadku świetnie sprawdzą się: pieprz biały mielony oraz gałka muszkatołowa. Ten duet pasuje zresztą do wielu białych sosów. Do sosu dorzucamy już tylko podsmażone w międzyczasie na drugiej patelni pieczarki oraz podgotowane brokuły. Brakuje już tylko cierpkiej śródziemnomorskiej nuty – suszonych pomidorów, kaparów oraz ziół prowansalskich dodanych na sam koniec gotowania.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej