Aktualności

Michel Moran w Dzień Dobry TVN – WIELKANOC

Dzisiaj w programie Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć naszego ambasadora, Michela Morana, który przygotowywał wielkanocne przepisy! Nie zabrakło tradycyjnych, polskich dań, ale i francuskiej nuty! Dla wszystkich osób, które chcą przygotować te pyszne pomysły w swoim domu zostawiamy przepisy. Spróbujcie jajek faszerowanych, pysznego żurku oraz czegoś słodkiego we francuskim stylu!

Przepis 1: Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką

Składniki: 

  • 5 obranych jajek na twardo
  • ½ dojrzałego awokado
  • ¼ łyżeczki kminku mielonego Prymat
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/8 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • ½ łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1/8 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat

Przygotowanie:

Przekrój jajka wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i umieścić w średniej misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz papryki i kolendry. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść mieszaninę w rękawie do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy lub wybraną końcówką. Napełnij osiem połówek jajek masą żółtkową. Posyp papryką i kolendrą. Smacznego!

Przepis 2: Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Składniki:

• 5 jajek na twardo, obranych
• ¼ szklanki majonezu (może być lekki)
• 2 łyżeczki ostrej musztardy
• 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• Papryka słodka mielona Prymat do smaku
• Kardamon mielony Prymat do smaku
• ¼ łyżeczki soli
• Szczypta pieprzu
• Suszone pomidory, posiekane, do dekoracji
• Świeże liście bazylii, do dekoracji

Przygotowanie:

Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Rozgnieć żółtka widelcem, dodać majonez, musztardę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i papryka słodka mielona Prymat. Nadziewać białka mieszanką. Udekorować suszonymi pomidorami i bazylią.

Przepis 3: Zapiekane jajka faszerowane

Składniki:

• 4 jajka
• 20 g mąki pszennej
• 60 g masła
• 350 ml mleka
• 200 g pieczarek
• 1 szalotka
• 5 gałązek natki pietruszki
• 2 żółtka
• 50 g tartego sera Gruyère
• Pieprz, sól do smaku
• Gałka muszkatołowa Prymat, do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz, a następnie przekrój jajka wzdłuż na pół. Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Sos beszamelowy: Zrób zasmażkę, używając 20 g masła oraz 20 g mąki. Rozpuść masło, dodaj mąkę ciągle mieszając, następnie wlewaj powoli mleko i gotuj przez 5 min. Masa powinna być gładka, bez grudek. Dopraw do smaku.

Farsz: Pokrój pieczarki i szalotkę w drobną kostkę. Usmaż je na maśle (około 20 g). Posiekaj i dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku. Połącz pieczarki z żółtkami, a następnie wymieszaj z częścią sosu beszamelowego. Nałóż nadzienie na białka jaj, aby nadać im kształt jajka.

Sos: Do pozostałego gorącego sosu beszamelowego dodaj 2 żółtka i starty ser Gruyère, wymieszaj.

Podawanie: Wysmaruj masłem (około 20 g) naczynie do serwowania, ułóż faszerowane jajka i polej je sosem tak, aby pokrył je ze wszystkich stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 230°C przez 7 minut. Wyłóż na talerz i gotowe!

Przepis 4: Żurek

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • 500 g wędzonych żeberek, kości wieprzowych
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml żuru (żurku, zakwasu)
  • 2 łyżki majeranku suszonego Prymat
  • 1-2 ząbki czosnku
  • śmietanka 18% lub 30%,  do zabielenia
  • 100 g groszku cukrowego
  • pęczek szczawiku
  • 2 pomidory
  • pęczek trybulki
  • 100 g groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 marchewka
  • świeży tymianek, do dekoracji

Przygotowanie:

Wędzone żeberka, kości i czosnek gotujemy z naszym wywarem przez około 40 min. Następnie dodajemy surową biała kiełbasę, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez kolejne 10 min. W tym czasie szykujemy nasze warzywa – marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa (oprócz świeżych ziół ) układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy majerankiem suszonym Prymat, pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, krótko, tak aby warzywa były al dente. W miedzy czasie dodajemy żur do naszego wywaru i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Dodajemy majeranek. Żurek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy na plasterki. Żurek wlewamy do talerza, dodajemy plasterki kiełbasy, nasze warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami. Można podawać z połówkami jajek na twardo.

Przepisy 5: Francuski sernik

Składniki:

  • 2 gotowe kruche ciasta
  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 2 saszetki cukru z wanilią Prymat
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto w wysmarowanej masłem formie do tarty i dobrze dociśnij, aby dopasować je do kształtu formy. Złożyć nadmiar do środka i nakłuć spód widelcem. Wyłożyć ciasto kulkami do pieczenia (lub suszoną soczewicą na papierze do pieczenia) i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć kulki do pieczenia. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. W misce ubić żółtka z cukrem i cukrem z wanilią Prymat, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie dodać twaróg i ponownie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połączyć z poprzednią mieszanką. Wylać masę na ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia. Sernik można udekorować rodzynkami sułtańskimi lub skórką pomarańczową i cytrynową.

 

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies