Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejDzisiaj w programie Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć naszego ambasadora, Michela Morana, który przygotowywał wielkanocne przepisy! Nie zabrakło tradycyjnych, polskich dań, ale i francuskiej nuty! Dla wszystkich osób, które chcą przygotować te pyszne pomysły w swoim domu zostawiamy przepisy. Spróbujcie jajek faszerowanych, pysznego żurku oraz czegoś słodkiego we francuskim stylu!
Składniki:
Przygotowanie:
Przekrój jajka wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i umieścić w średniej misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz papryki i kolendry. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść mieszaninę w rękawie do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy lub wybraną końcówką. Napełnij osiem połówek jajek masą żółtkową. Posyp papryką i kolendrą. Smacznego!
Składniki:
• 5 jajek na twardo, obranych
• ¼ szklanki majonezu (może być lekki)
• 2 łyżeczki ostrej musztardy
• 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• Papryka słodka mielona Prymat do smaku
• Kardamon mielony Prymat do smaku
• ¼ łyżeczki soli
• Szczypta pieprzu
• Suszone pomidory, posiekane, do dekoracji
• Świeże liście bazylii, do dekoracji
Przygotowanie:
Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Rozgnieć żółtka widelcem, dodać majonez, musztardę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i papryka słodka mielona Prymat. Nadziewać białka mieszanką. Udekorować suszonymi pomidorami i bazylią.
Składniki:
• 4 jajka
• 20 g mąki pszennej
• 60 g masła
• 350 ml mleka
• 200 g pieczarek
• 1 szalotka
• 5 gałązek natki pietruszki
• 2 żółtka
• 50 g tartego sera Gruyère
• Pieprz, sól do smaku
• Gałka muszkatołowa Prymat, do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz, a następnie przekrój jajka wzdłuż na pół. Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Sos beszamelowy: Zrób zasmażkę, używając 20 g masła oraz 20 g mąki. Rozpuść masło, dodaj mąkę ciągle mieszając, następnie wlewaj powoli mleko i gotuj przez 5 min. Masa powinna być gładka, bez grudek. Dopraw do smaku.
Farsz: Pokrój pieczarki i szalotkę w drobną kostkę. Usmaż je na maśle (około 20 g). Posiekaj i dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku. Połącz pieczarki z żółtkami, a następnie wymieszaj z częścią sosu beszamelowego. Nałóż nadzienie na białka jaj, aby nadać im kształt jajka.
Sos: Do pozostałego gorącego sosu beszamelowego dodaj 2 żółtka i starty ser Gruyère, wymieszaj.
Podawanie: Wysmaruj masłem (około 20 g) naczynie do serwowania, ułóż faszerowane jajka i polej je sosem tak, aby pokrył je ze wszystkich stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 230°C przez 7 minut. Wyłóż na talerz i gotowe!
Składniki:
Przygotowanie:
Wędzone żeberka, kości i czosnek gotujemy z naszym wywarem przez około 40 min. Następnie dodajemy surową biała kiełbasę, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez kolejne 10 min. W tym czasie szykujemy nasze warzywa – marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa (oprócz świeżych ziół ) układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy majerankiem suszonym Prymat, pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, krótko, tak aby warzywa były al dente. W miedzy czasie dodajemy żur do naszego wywaru i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Dodajemy majeranek. Żurek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy na plasterki. Żurek wlewamy do talerza, dodajemy plasterki kiełbasy, nasze warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami. Można podawać z połówkami jajek na twardo.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozwiń ciasto w wysmarowanej masłem formie do tarty i dobrze dociśnij, aby dopasować je do kształtu formy. Złożyć nadmiar do środka i nakłuć spód widelcem. Wyłożyć ciasto kulkami do pieczenia (lub suszoną soczewicą na papierze do pieczenia) i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć kulki do pieczenia. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. W misce ubić żółtka z cukrem i cukrem z wanilią Prymat, aż masa stanie się biała. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie dodać twaróg i ponownie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połączyć z poprzednią mieszanką. Wylać masę na ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia. Sernik można udekorować rodzynkami sułtańskimi lub skórką pomarańczową i cytrynową.
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejNowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcej